Τρίτη, 27 Ιουλίου 2021
Κοσμος 22 Ιουλίου 2021

Ένα εκατομμύριο παιδιά έμειναν ορφανά λόγω της πανδημίας

Ένα εκατομμύριο παιδιά έμειναν ορφανά λόγω της πανδημίας Ένα εκατομμύριο παιδιά έμειναν ορφανά λόγω της πανδημίας Ένα εκατομμύριο παιδιά έμειναν ορφανά λόγω της πανδημίας
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ένα εκατομμύριο παιδιά έμειναν ορφανά λόγω της πανδημίας

Περισσότερα από ένα εκατομμύριο ανήλικοι έχασαν τον έναν ή και τους δύο γονείς τους τους πρώτους 14 μήνες της πανδημίας, ενώ ακόμα μισό εκατομμύριο έχασαν συγγενείς που έμεναν μαζί τους, συνήθως τον παππού ή τη γιαγιά, εκτιμά διεθνής μελέτη που δημοσιεύεται στο Lancet.

«Για κάθε δύο θανάτους από Covid-19 σε όλο τον κόσμο, ένα παιδί μένει πίσω για να αντιμετωπίσει την απώλεια ενός γονιού ή φροντιστή» δήλωσε η δρ Σούζαν Χίλις των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), επικεφαλής της μελέτης.

Η ερευνητική ομάδα εκτίμησε τον αριθμό των ορφανών χρησιμοποιώντας μεθόδους παρόμοιες με αυτές που αξιοποιήθηκαν για να υπολογιστεί ο αριθμός των παιδιών που έμειναν ορφανά λόγω HIV/AIDS.

Τα «ορφανά του κορωνοϊού» στην Ινδία και οι κίνδυνοι εκμετάλλευσης

Τα στατιστικά στοιχεία σοκάρουν 

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν επίσημα στοιχεία για τους θανάτους από Covid-19 σε 21 χώρες που αντιστοιχούν στο 77% του παγκόσμιου αριθμού νεκρών. Τα δεδομένα συνδυάστηκαν με στατιστικά στοιχεία για τη γεννητικότητα και επεκτάθηκαν για να καλύπτουν ολόκληρο τον παγκόσμιο πληθυσμό.

Ο πραγματικός αριθμός των ορφανών είναι πιθανότητα μεγαλύτερος καθώς τα δεδομένα εκτιμάται ότι δεν είναι πλήρη.

Οι ερευνητές καλούν τη διεθνή κοινότητα να λάβει μέτρα για τη φροντίδα αυτών των παιδιών, τα οποία αντιμετωπίζουν βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προκλήσεις, όπως αυξημένο κίνδυνο ψυχικών νοσημάτων, φτώχιας και φυσικής, συναισθηματικής και σεξουαλικής βίας. Αντιμετωπίζουν επίσης αυξημένο κίνδυνο θανάτου από αυτοκτονία και χρόνιων ασθενειών όπως οι καρδιοπάθειες, ο διαβήτης ή ο καρκίνος.

Γρήγορη αντίδραση 

«Πρέπει να αντιδράσουμε γρήγορα γιατί κάθε 12 δευτερόλεπτα ένα παιδί χάνει τους κηδεμόνες του λόγω Covid-19» δήλωσε η Λούσι Κλούβερ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Οι χώρες με τη μεγαλύτερη αναλογία παιδιών που έχασαν γονείς ή κηδεμόνες είναι το Περού, η Νότια Αφρική, το Μεξικό, η Βραζιλία, η Κολομβία, το Ιράν, οι ΗΠΑ και η Ρωσία.

Σχεδόν σε όλες τις χώρες, οι θάνατοι ανδρών από κοροναϊό είναι περισσότεροι από τους θανάτους γυναικών, κάτι που σημαίνει ότι τα παιδιά που έχασαν τον πατέρα τους είναι έως και πενταπλάσια από όσα έχασαν τη μητέρα.

Πριν από την πανδημία, ο αριθμός των ορφανών σε όλο τον κόσμο υπολογιζόταν στα 140 εκατομμύρια.

The post Ένα εκατομμύριο παιδιά έμειναν ορφανά λόγω της πανδημίας appeared first on Radar.gr.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook
Διαβάστηκε 31 φορές

Βρείτε μας

Connect With Us

facebook twitter pinterest youtube instagram linkedin