Δευτέρα, 17 Μαϊος 2021
Ειδήσεις 16 Απριλίου 2021

Μενδώνη: Πινακίδα με τα ονόματα Γλέζου και Σάντα στην Ακρόπολη – Σφοδρή αντιπαράθεση με ΣΥΡΙΖΑ

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

«Καμία πινακίδα δεν αναρτήθηκε και ούτε πρόκειται να αναρτηθεί επί του Βράχου της Ακρόπολης. Στη βόρεια κλιτύ της θα αναρτηθεί μαρμάρινη επιγραφή με δύο ονόματα, του Μανώλη Γλέζου και του Απόστολου Σάντα, στο σημείο από το οποίο κατάφεραν να προσπελάσουν την Ακρόπολη. Γιατί η μακρά ιστορική διάρκεια, η μεγάλη διαχρονία, αυτού του τόπου πρέπει να αναγνωρίζεται και να τιμάται».

Αυτό δήλωσε στη Βουλή η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, διαψεύδοντας κατηγορηματικά ότι θα αναρτηθεί στην Ακρόπολη πινακίδα με το όνομά της, ενώ ταυτόχρονα εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον ότι «μετατρέπεται σε στήλη παραπολιτικών και σε επίπεδο μικροπολιτικής και επικοινωνιακής στρέβλωσης ξεπέρασε τον εαυτό του».

Αφορμή ήταν επίκαιρη ερώτηση της τομεάρχου Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Σίας Αναγνωστοπούλου, σχετικά με «με τη σύμβαση δωρεάς του Δημοσίου με το ίδρυμα Ωνάση για τα έργα στην Ακρόπολη».

Η κ. Αναγνωστοπούλου κατηγόρησε την υπουργό Πολιτισμού ότι καθυστέρησε να φέρει προς κύρωση τη σύμβαση στη Βουλή και ότι έσπευσε να κάνει έργα στην Ακρόπολη χωρίς γνωμοδοτήσεις του ΚΑΣ και να αναγράψει το όνομα της σε μαρμάρινη επιγραφή.

«Είναι κρίμα η μικροπολιτική σας να μη σας αφήνει να χαρείτε ένα έργο που το χαίρεται πολύς άλλος κόσμος. Η πραγματικότητα, όσο κι αν εξακολουθείτε να τη διαστρεβλώνετε, είναι ότι στο άρθρο 9 της Σύμβασης μας με το Ίδρυμα Ωνάση γίνεται λόγος ενδεικτικά για μία πινακίδα, η οποία ρητά προβλέπεται ότι δεν είναι η οριστική. Η θέση ενδεικτικά αναφέρεται και δεν είναι η οριστική και δεν αναγράφονται καν οι προδιαγραφές της πινακίδας», αντέτεινε η υπουργός Πολιτισμού και πρoσέθεσε:

«Αναφέρεται ότι το Δημόσιο δεσμεύεται έναντι του δωρητή να αναφέρεται η δωρεά του σε αντιστοιχία με την πρακτική που ακολουθείται στα δημόσια έργα, στα οποία είθισται να αναγράφεται η πηγή χρηματοδότησής. Η σχετική αναφορά σε εμένα δεν είναι τίποτα άλλο από μια τυπική ευγενική “πρόταση”» εκ μέρους του δωρητή, ότι αποδέχεται στην πινακίδα που μνημονεύει την προσφορά του να υπάρχει αναφορά και στον αρμόδιο εκπρόσωπο της Πολιτείας, ακόμη και ως τρόπου υπόμνησης του χρόνου υλοποίησης του έργου».

Και η κ. Μενδώνη κατέληξε:

«Σε κάθε περίπτωση η πραγματικότητα δείχνει ότι η πρόταση δεν υιοθετήθηκε. Καμία πινακίδα δεν αναρτήθηκε και ούτε πρόκειται να αναρτηθεί επί του Βράχου της Ακρόπολης. Η αναγνώριση της δωρεάς του Ιδρύματος θα αναφέρεται ως εξής: «Ο φωτισμός της Ακρόπολης, ο ανελκυστήρας και οι διαδρομές ΑμεΑ υλοποιήθηκαν με τη συνεργασία του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Ιδρύματος Ωνάση. Η χρηματοδότηση των έργων αποτελεί δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση προς την ελληνική Πολιτεία». Η αναγραφή συνοδεύεται από τα λογότυπα των δύο φορέων».

Σία Αναγνωστοπούλου: Δεν ήταν τελικά fake news η τοποθέτηση της πινακίδας με το όνομα της Υπουργού Πολιτισμού στην Ακρόπολη

Η ίδια η κ. Μενδώνη απαντώντας σήμερα σε επίκαιρη ερώτηση της Τομεάρχη Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Σίας Αναγνωστοπούλου, αναγκάστηκε να παραδεχτεί στην ελληνική Βουλή ότι η πινακίδα που θα τοποθετούνταν στα Προπύλαια της Ακρόπολης με το όνομά της και το όνομα του δωρητή δεν ήταν “fake news”. Αναγραφόταν επ’ ακριβώς στο άρθρο 9 της Σύμβασης Δωρεάς. Η Λ. Μενδώνη χαρακτήρισε τον όρο αυτό “ευγενική πρόταση του χορηγού” που τελικά “δεν θα υλοποιηθεί”, ανέφερε κατά τη συζήτηση στη Βουλή η κυρία Αναγνωστοπούλου και πρόσθεσε:

Αυτό που δεν είπε η Υπουργός είναι ότι αυτός ο όρος υπογράφηκε τον Φλεβάρη του 2020 από 2 Υπουργούς και έναν Υφυπουργό της κυβέρνησης, στην προσπάθειά της να δεσμεύσει το ελληνικό δημόσιο για το αδιανόητο: την αναγραφή του ονόματός της μέσα στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης. Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι η Υπουργός Πολιτισμού είχε την πρόθεση να αναγράψει το όνομά της στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, αλλά αναγκάστηκε να κάνει πίσω υπό το βάρος των αντιδράσεων.

Όμως η κ. Μενδώνη είναι υπόλογη για πολλά: Γιατί καθυστέρησε έναν σχεδόν χρόνο να καταθέσει στη Βουλή τη Σύμβαση Δωρεάς; Γιατί απέκρυψε από τη Βουλή τις τροποποιήσεις της Σύμβασης που αφορούν και στις περίφημες πλέον διαστρώσεις που δεν είναι για ΑΜΕΑ; Γιατί απέκρυψε διάφορα άλλα έγγραφα; Γιατί παραπλανά με αυτόν τον τρόπο το Ελληνικό Κοινοβούλιο και αφήνει σκιές για το εμβληματικότερο μνημείο της χώρας; Για το αν έπρεπε ή δεν έπρεπε να κυρωθεί η Σύμβαση στη Βουλή, ας απαντήσει ο Πρόεδρος της Βουλής.

Όσο για την βαρύγδουπη ανακοίνωση αντιπερισπασμού της κ. Μενδώνη για τοποθέτηση επιγραφής στη βόρεια κλιτύ, «γιατί η μακρά ιστορική διάρκεια, η μεγάλη διαχρονία, αυτού του τόπου πρέπει να αναγνωρίζεται και να τιμάται», δεν θα σχολιάσουμε παρά μόνο: ευχαριστούμε κ. Μενδώνη για την ενημέρωση. Το έθνος σας ευγνωμονεί ήδη από το 1982″.

www.ertnews.gr

Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook
Διαβάστηκε 29 φορές

Βρείτε μας

Connect With Us

facebook twitter pinterest youtube instagram linkedin