Κυριακή, 20 Ιουνίου 2021
Ειδήσεις 17 Μαϊος 2021

Πενήντα νεα πρότυπα και πειραματικά σχολεία – Τι σημαίνει η διεύρυνση του δικτύου

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Με το φλέγον θέμα της αναζήτησης σχολείου για τα παιδιά, ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, ασχολήθηκε η εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ.

Ο Γεώργιος Τόμπρας, Πρόεδρος της επιτροπής Πρότυπων και Πειραματικών σχολείων, εξηγώντας σε τι αποσκοπεί η δημιουργία 50 νέων Πρότυπων και Πειραματικών σχολείων σε όλη τη χώρα δήλωσε: «Η διεύρυνση του δικτύου των δημόσιων Πρότυπων και Πειραματικών σχολείων αποσκοπεί στην αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης και σηματοδοτεί την έναρξη μιας συστηματικής και επιστημονικά τεκμηριωμένης προσπάθειας για τη συνεχή βελτίωσή της. Τα παλιά και τα νέα Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία δεν θα διαφέρουν σε κάτι πέραν από αυτό της ιστορίας», εξήγησε ο κ. Τόμπρας για να προσθέσει «σε αυτή την προσπάθεια βελτίωσης της δημόσιας εκπαίδευσης θα συμμετέχουν περισσότερα παιδιά απ’ όλη τη χώρα και όχι μόνο από τα κέντρα της οικονομικής ζωής.

Ο στόχος είναι η λειτουργία των πρότυπων και των πειραματικών σχολείων να αποτελέσει σημείο αναφοράς και να γίνει η προμετωπίδα μιας νέας πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας δημόσιας εκπαίδευσης, που θα βελτιώνεται συνεχώς με σχέδιο και κυρίως χωρίς διακρίσεις.

Τα πρότυπα σχολεία έχουν έναν ειδικό ρόλο σε ότι αφορά τη συστηματική αναζήτηση, διερεύνηση σε ότι αφορά στις μορφές της διδασκαλίας: στον τρόπο διδασκαλίας από την πλευρά των καθηγητών, στο τρόπο εργασίας και μάθησης από την πλευρά των μαθητών.

Οι μαθητές (σ.σ. στα πρότυπα σχολεία) επιλέγονται με εξετάσεις. Αυτή είναι μια διαφορά από τα πειραματικά σχολεία. Είναι μόνο στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (Γυμνάσιο και Λύκειο) και ακριβώς αυτή η επιλογή με εξετάσεις γίνεται γιατί τα πρότυπα σχολεία προϋποθέτουν ιδιαίτερες μαθησιακές δυνατότητες έτσι ώστε τα μαθησιακά αποτελέσματα που θα υπάρξουν να αποτελούν βασικό υλικό χρήσης και έρευνας στα πειραματικά σχολεία.

Και όταν αυτός ο «κύκλος πειραματισμού» ολοκληρωθεί, αυτά τα αποτελέσματα θα διαχυθούν στα υπόλοιπα σχολεία…

Την άποψη ενός γονέα που έχει δύο παιδιά στο Βαρβάκειο Πρότυπο Γυμνάσιο κατέθεσε με τη σειρά του ο Στ. Κουρκουλής.

«Νομίζω ότι κρούει κανείς ανοιχτές θύρες όποιος θέλει να περιγράψει το τι γίνεται σε ένα Πρότυπο σχολείο. Προφανώς είναι εξαιρετική η δουλειά και πρέπει να τονιστεί ότι η δουλειά που γίνεται σε αυτά, δεν αφορά μόνο τα Πρότυπα. Σταδιακά η δουλειά αυτή και τα συμπεράσματα που θα μεταφερθούν σε όλο το σχολείο.

Όσον αφορά στα νέα σχολεία που πρόκειται να δημιουργηθούν, αυτά πρέπει να συνοδευτούν με τα κατάλληλα υλικοτεχνικά μέσα και φυσικά να ληφθεί μέριμνα να έχουν το κατάλληλο προσωπικό. Γιατί και στο Βαρβάκειο Σχολείο, που είναι η κορωνίδα, υπάρχουν περιπτώσεις που καθυστερεί η ένταξη του διδακτικού προσωπικού στο πρόγραμμα αλλά και οι υλικοτεχνικές υποδομές χρειάζονται συνεχή αναβάθμιση», επεσήμανε.

Να σημειωθεί ότι στις 24 Ιουνίου γίνεται η κλήρωση για τα Πειραματικά και στις 28 Ιουνίου οι εξετάσεις για τα Πρότυπα σχολεία.

www.ertnews.gr

Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook
Διαβάστηκε 35 φορές

Βρείτε μας

Connect With Us

facebook twitter pinterest youtube instagram linkedin