Τρίτη, 27 Ιουλίου 2021
Ειδήσεις 22 Ιουλίου 2021

Γ. Καρούζος στο Πρώτο: Προάγγελος και άλλων μέτρων υποχρεωτικού εμβολιασμού σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα (audio)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

«Προάγγελος και άλλων μέτρων υποχρεωτικού εμβολιασμού σε πολλές υπηρεσίες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα», είναι η εκτίμηση που εξέφρασε σχετικά με τις κατηγορίες εργαζομένων που εμπίπτουν στον υποχρεωτικό εμβολιασμό, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη, ο εργατολόγος, Γιάννης Καρούζος.

Όπως εξήγησε, αυτοί οι άνθρωποι στο δημόσιο που δεν θα κάνουν το εμβόλιο θα υποστούν την αποχή από τα καθήκοντά τους, την αναστολή της παροχής εργασίας τους στο δημόσιο και θα αποστερηθούν την ίδια περίοδο, του δικαιώματός τους να εξελιχθούν, να προαχθούν ακόμα και του δικαιώματος να λάβουν τις αποδοχές τους ή ακόμα και μιας μετάταξης σε κάποια άλλη υπηρεσία.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «είναι ένα νεκρό χρονικό διάστημα έως ότου αποφασίσουν να κάνουν και την 2η δόση εμβολίου ή την μία δόση του μονοδοσικού και να επιστρέψουν μετά από 14 ημέρες στην εργασία τους». Στον ιδιωτικό τομέα, ο εργοδότης, υποχρεούται να μην αποδεχτεί τις υπηρεσίες τους, αυτό σημαίνει ότι δεν προσφέρουν την εργασία τους οι εργαζόμενοι με προσήκοντα τρόπο, «εφαρμόζεται κατ’ ουσίαν η διάταξη του αστικού κώδικα, που δίνει το δικαίωμα στον εργοδότη να μην αποδέχεται μια εργασία που δεν παρέχεται προσηκόντως, εκ μέρους ενός εργαζόμενου και φυσικά δεν τους καταβάλλεται ο μισθός, μέχρι να αποφασίσουν να εμβολιαστούν, να περάσει ένα 14ήμερο και να επιστρέψουν στην εργασία τους».

Σύμφωνα με τον κ. Καρούζο, η κυβέρνηση έκανε το πρώτο της βήμα σε κλάδους που μπορούν να προκαλέσουν και μια κοινωνική συναίνεση και ανοχή. «Κανείς δεν μπορεί εύκολα να απορρίψει την ιδέα ότι ένας εργαζόμενος σε έναν τέτοιο φορέα πρέπει να εμβολιαστεί, οπότε αποκτά και το κοινωνικό consensus και από κει πέρα θα πάει πολύ πιο γρήγορα σε άλλες κατηγορίες».

Σχολιάζοντας την υπόθεση των εργαζόμενων της ΕΜΑΚ, είπε πως ήταν πολύ καλύτερα τα πράγματα στην ΕΜΑΚ, εδώ θα απαλλάσσονται από τις υπηρεσίες τους, αλλά στην περίπτωση αυτή μεταφέρθηκαν αλλού και τουλάχιστον πληρώνονται».

Όσο αφορά στις απολύσεις που είχαν προηγηθεί του υποχρεωτικού εμβολιασμού στις δομές και τα νοσοκομεία, ο κ. Καρούζος εκτιμά πως θα είναι άκυρες. «Ακόμα και στην χειρότερη εκδοχή που επέλεξε ο νομοθέτης, δηλαδή να αποστερείται ένας εργαζόμενος του μισθού του, δεν προηγήθηκε απόλυση, δεν υπάρχει πουθενά στην διάταξη η λέξη απόλυση, κι όμως, έχουν γίνει απολύσεις, τον Απρίλιο και τον Μάιο που θα είναι άκυρες».

«Για την ιστορία των προσφυγών, διαισθάνομαι ότι θα υπάρξει μια εξισορρόπηση μεταξύ της ανάγκης να προστατευτεί ο εργαζόμενος, και αυτό είναι κάτι που εξασφαλίζει ο εμβολιασμός, συμφωνούμε ή όχι, αυτή είναι η άποψη των ειδικών, και της ανάγκης για προστασία της δημόσιας υγείας. Δεν νομίζω ότι θα έχουμε διαφορετική προοπτική στα δικαστήρια, ήδη στο Συμβούλιο της Επικράτειας για την υπόθεση της ΕΜΑΚ, διέκρινε κανείς την τάση για προστασία της δημόσιας υγείας».

www.ertnews.gr

Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook
Διαβάστηκε 42 φορές

Βρείτε μας

Connect With Us

facebook twitter pinterest youtube instagram linkedin