Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου 2021
Κοσμος 02 Αυγούστου 2021

Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών: Έντονη αντίδραση για κλείσιμο μειονοτικών σχολείων στη Θράκη

Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών: Έντονη αντίδραση για κλείσιμο μειονοτικών σχολείων στη Θράκη Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών: Έντονη αντίδραση για κλείσιμο μειονοτικών σχολείων στη Θράκη Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών: Έντονη αντίδραση για κλείσιμο μειονοτικών σχολείων στη Θράκη
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Στο Δελτίο Τύπου υπ. Αρ. 269, της 2ας Αυγούστου 2021, του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών «σχετικά με το κλείσιμο 12 ακόμη Δημοτικών Σχολείων που ανήκουν στην «Τουρκική» Μειονότητα της Δυτικής Θράκης από την Ελλάδα», αναφέρονται τα ακόλουθα:
«Καταδικάζουμε την απόφαση της Ελλάδας να κλείσει άλλα 12 δημοτικά σχολεία που ανήκουν στην «Τουρκική» μειονότητα της Δυτικής Θράκης, χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία τα μέτρα λιτότητας και τον ανεπαρκή αριθμό μαθητών. Με αυτήν την τελευταία απόφαση έκλεισαν περισσότερα από τα μισά δημοτικά σχολεία της μειονότητας και ο αριθμός τους μειώθηκε στα 103.

Έτσι, η πολιτική της Ελλάδας να κλείσει τα δημοτικά σχολεία που ανήκουν στην «Τουρκική» Μειονότητα της Δυτικής Θράκης μέσω «προσωρινής αναστολής» έχει αποδειχθεί συστηματική. Από την άλλη πλευρά, στην πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση σχετικά με τα σχολεία στην Ελλάδα, έχει παρατηρηθεί ότι τα σχολεία μειονοτήτων εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής σε πολλά άρθρα και γίνονται διακρίσεις. Οι προαναφερθείσες αποφάσεις που παραβιάζουν τις διατάξεις της Ειρηνευτικής Συνθήκης της Λωζάνης αποτελούν άλλη μια ένδειξη που αντανακλά τις πολιτικές αφομοίωσης και καταπίεσης που εφαρμόζονται επί δεκαετίες εναντίον των ομογενών μας στη Δυτική Θράκη στον τομέα της παιδείας.

Αφενός, η Ελλάδα κλείνει τα δημοτικά σχολεία με το πρόσχημα της έλλειψης μαθητών, αφετέρου, αγνοεί τις απαιτήσεις για το άνοιγμα νέου μειονοτικού δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης/λυκείου παρότι υπάρχει ανάγκη, και παραβιάζει τα δικαιώματα εκπαίδευσης των παιδιών της μειονότητας  με διάφορες δικαιολογίες.

Καλούμε την Ελλάδα να βάλει τέλος στην πολιτική της που εισάγει διακρίσεις έναντι των μειονοτικών σχολείων, όπως φαίνεται στην τελευταία νομοθεσία. Η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει πλέον να μείνει θεατής στη συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει τον αγώνα της Μειονότητας για δικαιώματα και δίκαιο τόσο σε διμερείς επαφές όσο και σε διεθνή φόρα.

Ανταπόκριση – Κωνσταντινούπολη: Αριάνα Φερεντίνου

www.ertnews.gr

Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook
Διαβάστηκε 84 φορές

Βρείτε μας

Connect With Us

facebook twitter pinterest youtube instagram linkedin