Παρασκευή, 16 Απριλίου 2021
Ειδήσεις 08 Απριλίου 2021

ΠτΔ στο Economist: Η ευρωπαϊκή ενότητα και αλληλεγγύη αποτελεί τη μεγαλύτερη ασφάλεια

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

«Απέναντι στην αβεβαιότητα του καιρού μας, η ευρωπαϊκή ενότητα και αλληλεγγύη αποτελεί τη μεγαλύτερη ασφάλεια» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά τον χαιρετισμό της στο Συνέδριο του περιοδικού Economist, με θέμα «Ελλάδα: 200 Χρόνια Οικονομικής Επιβίωσης».

Η Πρόεδρος υπογράμμισε ότι με τη στενή συνεργασία των εταίρων της, η Ελλάδα μετέχει και ανταποκρίνεται στις κοινές προκλήσεις της Ευρώπης, όπως η αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας, η θωράκιση των υγειονομικών δομών και της κοινωνικής συνοχής, η προστασία της απασχόλησης και η άμβλυνση των οικονομικών επιπτώσεων της κρίσης, η ενίσχυση των παραγωγικών δομών της χώρας, η διοχέτευση επενδύσεων στην ψηφιακή αναβάθμιση, η ενεργειακή μετάβαση της χώρας στις απαιτήσεις της πράσινης και βιώσιμης ανάπτυξης, οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές.

Υπενθύμισε, επίσης, ότι από το 1974 η Ελλάδα ζει τη μακρότερη περίοδο ώριμου και εμπεδωμένου δημοκρατικού βίου, σημειώνοντας: «Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης η χώρα μας μετέχει στο πλέγμα της διεθνούς οικονομικής αλληλεξάρτησης ως το ένατο παλαιότερο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ένταξη της Ελλάδας στην τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα πριν από 40 χρόνια ολοκλήρωσε την πορεία ανεξαρτησίας της Ελλάδας, που ξεκίνησε πριν από 200 χρόνια. Η χώρα μας είναι πλέον ένα ισχυρό Κράτος Δικαίου, με θεσμικές εγγυήσεις και αποτελεσματική προστασία των ατομικών και κοινωνικών μας δικαιωμάτων».

Παράλληλα, τόνισε ότι στον μακρό ιστορικό χρόνο, η Ελλάδα των τελευταίων διακοσίων ετών αποτελεί συνολικά μια ιστορία προόδου και επιτυχίας, σημειώνοντας, ότι αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι δεν υπήρξαν και λάθη. «Στην τελευταία κρίση χρέους της δεκαετίας του 2010, η Ελλάδα πλήρωσε ένα βαρύτατο τίμημα για τα λάθη του παρελθόντος», υπενθύμισε.

Ωστόσο, επισήμανε, ότι οι δημοκρατικοί θεσμοί άντεξαν, και η κοινωνία επανεπιβεβαίωσε τη δέσμευσή της στο ευρωπαϊκό εγχείρημα και στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, υπογραμμίζοντας: «Η κρίση συνέβαλε στη συλλογική μας αυτογνωσία και τη δημοσιονομική μας υπευθυνότητα. Η Ευρώπη βγήκε και αυτή σοφότερη από τη δοκιμασία της τελευταίας δεκαετίας».

www.ertnews.gr

Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook
Διαβάστηκε 33 φορές

Βρείτε μας

Connect With Us

facebook twitter pinterest youtube instagram linkedin