Παρασκευή, 16 Απριλίου 2021
Ειδήσεις 08 Απριλίου 2021

Παγκόσμια Ημέρα Ρομά – Διεθνής Επετειακή Συνδιάσκεψη

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά – ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ & ο Φάρος του Κόσμου διοργανώνουν τη Διεθνή Επετειακή Συνδιάσκεψη Ρομά 1971-2021 επ’ αφορμή της επετείου των 50 χρόνων από το 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ρομά, το 1971 στο Λονδίνο, και των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Όπως αναφέρει η ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ: “Το πρώτο μέρος της Διεθνούς Επετειακής Συνδιάσκεψης Ρομά 1971-2021 διεξάγεται την Πέμπτη 8 (12:30 – 20:00) και την Παρασκευή 9 Απριλίου (10:00 – 16:00), με έδρα την Αθήνα, και μεταδίδεται ζωντανά στα κανάλια της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ  σε Facebook και YouTube.

Οι επίσημες γλώσσες είναι τα Αγγλικά και τα Ελληνικά.

Η Συνδιάσκεψη τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και υπό την Πνευματική Αιγίδα και Ευλογία της Α.Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

Διήμερες συνεδρίες,  θα διεξαχθούν στις 8-9 Απριλίου, 20-21 Ιουνίου και 14-15 Σεπτεμβρίου 2021.

Η ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ αναφέρει πως: “Η ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ, η Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά, ιδρύθηκε το 2016. Ενεργός σε όλες τις περιοχές της χώρας, αποτελεί πρωταρχικό συνομιλητή του ελληνικού κράτους σε θέματα που αφορούν την Ελληνική κοινότητα Ρομά, και επίσης πρώτη και μοναδική συνομοσπονδία Οργανώσεις Ρομά στην ιστορία μας.

Μέσω των δραστηριοτήτων της η ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ προωθεί την ενσωμάτωση των Ρομά στην ελληνική και ευρωπαϊκή κοινωνία. Εστιάζουμε στην εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη, τη στέγαση, την απασχόληση, την κουλτούρα των Ρομά, την πρόσβαση στη δικαιοσύνη και την εξάλειψη
Μέσα από το συλλογικό τους σώμα, οι Έλληνες Ρομά έχουν επιλέξει να ξεπεράσουν την παθητική καταγραφή των προβλημάτων”.

Επίσης επισημαίνει ότι: “Για το σκοπό αυτό, έχουμε ήδη πραγματοποιήσει πέντε μεγάλες πολιτιστικές εκδηλώσεις επετείου ή εορταστικού χαρακτήρα. Παρουσιάσεις, συνομιλίες, καλλιτεχνικά προγράμματα και προβολές οπτικοακουστικού υλικού προσέλκυσαν τη συμμετοχή χιλιάδων μελών της κοινότητας Ρομά καθώς και πολλών προσωπικοτήτων από όλους τους πολιτιστικούς τομείς. Ήταν οι εξής:
– Παγκόσμια Ημέρα Ρομά, Θεσσαλονίκη, 2017 Απριλίου

– Παγκόσμια Ημέρα Ρομά, Πάτρα και Ηράκλειο, 2018 Απριλίου

– Ημέρα μνήμης Γενοκτονίας Ρομά στο Ζάππειο Μέγαρο, Αθήνα, 2018. Αυγούστου. Αυτή ήταν η πρώτη εκδήλωση για να τιμήσουμε το Μνημόσυνο του Ολοκαυτώματος της χώρας μας.

– Συμμετοχή στους εορτασμούς της Παγκόσμιας Ημέρας Ρομά στην πρωθυπουργική κατοικία, συμπεριλαμβανομένης συνάντησης με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και με αντιπροσωπεία Ελλήνων Ρομά, φοιτητών, διαμεσολαβητών και οργανισμών (Μαξίμου, Αθήνα, 2019 Απριλίου).

– Εορτασμός Εδερλέζης (Γιορτή Αγίου Γεωργίου), Κάτω Αχαΐα και Αμαλιάδα, Νομός Ηλείας, 2019. Απριλίου

Η Διεθνής Διάσκεψη Ρομά ως σημείο καμπής

Επιβεβαιώνοντας την ανάγκη για ενότητα σε αυτή την πρωτόγνωρη περίοδο, εν μέσω υγειονομικής κρίσης και οικονομικής κρίσης, καλούμε Ρομά οργανισμούς, μελετητές, επιστήμονες και καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο να συγκαλέσουν και να συζητήσουν με ενθουσιασμό, καλή θέληση και σεβασμό σε θέματα διαφορετικότητας όπως ανθρώπινα δικαιώματα, δημοκρατία, κράτος δικαίου και διασφάλιση του πολιτιστικού μας πλούτου.

Ελπίζουμε να μάθουμε, να συζητήσουμε και να προβληματιστούμε μαζί, καθώς και να βοηθήσουμε άλλους να μάθουν και να επωφεληθούν από τη συλλογική μας εμπειρία”.

Σχετικές ειδήσεις

Συνδιάσκεψη των Ελλήνων Ρομά υπό την Αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ρομά εν μέσω κορονοϊού

Η Μάχη της Λαμπούσας το 1944 και η θυσία του «Γύφτου»

2 Aυγούστου: Παγκόσμια ημέρα Ολοκαυτώματος των Ρομά – Kοίτα να μην ξεχάσεις / Ντικ τενά μπιστρέ

www.ertnews.gr

Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook
Διαβάστηκε 65 φορές

Βρείτε μας

Connect With Us

facebook twitter pinterest youtube instagram linkedin