Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2018
Όλα Για Την Υγεία 05 Δεκεμβρίου 2018

Ρώσοι ερευνητές αναπτύσσουν φάρμακο συνδυασμένης δράσης για τη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Την ανάπτυξη ενός συνδυασμένου φαρμάκου δράσης που βασίζεται σε ιοντίζουσα ακτινοβολία

και βακτηριακή τοξίνη ανακοίνωσαν Ρώσοι ερευνητές. Το συνολικό αποτέλεσμά τους φάνηκε να είναι 2.200 φορές ισχυρότερο σε σύγκριση με αυτό που ασκείται από την ακτινοβολία και την τοξίνη, χωριστά. Το φάρμακο επηρεάζει τα καρκινικά κύτταρα επιλεκτικά παρέχοντας καλύτερη διάγνωση και θεραπεία των κακοήθων όγκων, όπως αναφέρθηκε σε ένα επιστημονικό άρθρο που δημοσιεύτηκε στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η χημειοθεραπεία χρησιμοποιείται ευρέως για τη θεραπεία διαφόρων καρκίνων. Ωστόσο, σχετίζεται με σοβαρές παρενέργειες όπως είναι η απώλεια μαλλιών, η ναυτία, η απώλεια όρεξης, το οίδημα, η αναιμία, οι διαταραχές μνήμης κ.λπ. Επιπλέον, η χημειοθεραπεία συχνά απαιτεί επανειλημμένη χορήγηση φαρμάκου για να ξεπεραστεί η τάση υποτροπής του όγκου. Ένα τέλειο φάρμακο κατά του καρκίνου θα πρέπει να έχει ισχυρή επίπτωση σε όλα τα κύτταρα του όγκου ταυτόχρονα για να μην επανακάμψουν.

Η συνδυασμένη θεραπεία που δοκιμάσθηκε από τους Ρώσους επιστήμονες φάνηκε να είναι επιτυχής. Όπως λέει ο Andrey Zvyagin, επικεφαλής του Τμήματος Βιοϊατρικής Μηχανικής του Ινστιτούτου Molecular Medicine, στο πανεπιστήμιο Sechenov προσπάθησαν να βρουν τρόπο ώστε να καταπολεμούν τους όγκους χρησιμοποιώντας διάφορους μηχανισμούς ταυτόχρονα: ιονίζουσα ακτινοβολία και ισχυρή τοξίνη βακτηριακής προέλευσης.

Το νέο αυτό φάρμακο που αναπτύσσεται από τους επιστήμονες αποτελείται από νανοσωματίδια, ως πυρήνα, με ενσωματωμένο ραδιοφαρμακευτικό παράγοντα (πηγή ιονίζουσας βήτα-ακτινοβολίας) και μια εξαιρετικά τοξική τοξίνη που προέρχεται από το βακτήριο Pseudomonas aeruginosa. Ο πυρήνας φαρμάκου με νανοσίδηρο είναι διακοσμημένος με πολυμερές καθιστούν το νάνο-σύμπλοκο νερό αναμίξιμο και βιολογικά φιλικό και συζευγμένο με βιολογικά μόρια, τα οποία αντιπροσωπεύουν την τοξίνη συγχωνευμένη με βιομόριο στόχευσης με μεθόδους γενετικής μηχανικής. Ο ραδιοφαρμακευτικός παράγοντας είναι καλά απομονωμένος στο εσωτερικό του νανοσωματιδίου και εγγυάται στοχευμένη δράση στα κύτταρα όγκου χωρίς παρενέργειες.

Τα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν τον όγκο έχουν πόρους μέσω των οποίων το φάρμακο εισέρχεται στον όγκο από τη ροή του αίματος. Το βιομόριο στόχευσης δεσμεύεται με καρκινικά κύτταρα που προκαλούν τη συσσώρευση τους στους πρωτεύοντες και μεταστατικούς όγκους. Ο ραδιοφαρμακευτικός παράγοντας είναι σε θέση να επηρεάσει τα κύτταρα τόσο σε άμεση γειτνίαση με τα νανοσωματίδια και μέχρι 1 cm από αυτά, παρέχοντας αποτελεσματική θεραπεία σημαντικών όγκων μάζας. Η τοξίνη μπλοκάρει τη σύνθεση των πρωτεϊνών στα κύτταρα και αποτρέπει την αποκατάσταση τους και τη διασπορά τους.

Το φάρμακο δοκιμάστηκε τόσο σε κύτταρα όσο και σε πειραματόζωα, όπου εμβολιάσθηκαν ποντίκια με καρκίνο του μαστού (ο ευρύτερα διαδεδομένος τύπος καρκίνου στις γυναίκες) εμβολιάσθηκε σε εργαστηριακό ποντικό και στη συνέχεια χορηγήθηκε σε αυτό το υπό δοκιμή φάρμακο. Σε πειράματα σε κύτταρα, η επίδραση του συνδυασμού ήταν 2.200 φορές ισχυρότερη από την επίδραση από τη χωριστή χρήση των συστατικών του.

Η αποτελεσματικότητα της συνδυασμένης θεραπείας επιβεβαιώθηκε με πειράματα σε εργαστηριακούς ποντικούς και όπως διαφάνηκε, το φάρμακο όχι μόνο αντιμετωπίζει, αλλά διευκολύνει επίσης την απεικόνιση των όγκων, γεγονός που το καθιστά ένα διαγνωστικό εργαλείο.

Πηγές:
https://www.sechenov.ru/
https://www.news-medical.net/news/20181204/Russian-researchers-develop-novel-combined-action-drug-for-cancer-diagnostics-and-treatment.aspx
B.Sc. in Zoology, Alina Shrourou

Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook
Διαβάστηκε 71 φορές
Σχολή Οδηγών

Διαβαστε Ακομα

Σχετικά με εμάς

Athens Day & Night

Οδηγός Πόλης

Loc: Αθήνα

info@athens-dayandnight.gr

Βρείτε μας

Connect With Us

facebook twitter pinterest googleplus instagram

Ασφάλεια Περιήγησης

comodo