Κυριακή, 31 Μαϊος 2020
Όλα Για Την Υγεία 10 Απριλίου 2019

Οι ερευνητές προσδιορίζουν τη γενετική ποικιλομορφία του καρκίνου

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ο καρκίνος είναι μια εξαιρετικά ποικίλη ασθένεια, με γενετικές διαφορές μεταξύ διαφορετικών

τύπων όγκων, ατόμων και προγόνων των πληθυσμών.

Αυτές οι γενετικές διαφορές μπορούν να επηρεάσουν την επιθετικότητα της νόσου, τον τύπο της ασθένειας και την ανταπόκριση στη θεραπεία. Είναι σημαντικό οι επιστήμονες να έχουν τα κατάλληλα εργαλεία και μοντέλα για να μελετήσουν πώς αυτές οι διαφορές επηρεάζουν την ανάπτυξη του καρκίνου και να σχεδιάσουν αποτελεσματικές θεραπείες για ασθενείς όλων των γενετικών καταστάσεων.

Σε ένα νέο άρθρο που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cancer Research, οι ερευνητές του Moffitt Cancer Center, σε συνεργασία με επιστήμονες του Πανεπιστημίου Ponce Health Sciences στο Πουέρτο Ρίκο, διερεύνησαν αυτό το ζήτημα δημιουργώντας ένα ηλεκτρονικό εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από επιστήμονες για να προσδιορίσει την γενετική προέλευση σε 1300 διαφορετικές κυτταρικές σειρές.

Στην έρευνα για τον καρκίνο, οι κυτταρικές γραμμές που δημιουργούνται από τους όγκους των ασθενών χρησιμοποιούνται σε εργαστηριακά πειράματα ως συστήματα μοντέλων για να κατανοήσουν τη μοριακή και κυτταρική βάση του καρκίνου, να εντοπίσουν θεραπευτικούς στόχους και να αναπτύξουν νέες θεραπείες. Ωστόσο, η γενετική καταγωγή αυτών των κυτταρικών σειρών είναι συχνά άγνωστη ή ελλιπής. Ως αποτέλεσμα, τα επιστημονικά δεδομένα ενδέχεται να μην αντικατοπτρίζουν με ακρίβεια τους ποικίλους πληθυσμούς που υπάρχουν σε ολόκληρο τον κόσμο, με αποτέλεσμα τη λιγότερο αποτελεσματική διαχείριση ασθενών και τις θεραπείες για διάφορους πληθυσμούς.

Η ερευνητική ομάδα πραγματοποίησε εκτεταμένες αναλύσεις για να καλύψει αυτό το κενό γνώσης εξετάζοντας τη γενετική καταγωγή των 1.393 καρκινικών κυτταρικών σειρών από συγκεκριμένους πληθυσμούς. Βρήκαν ότι αυτές που χρησιμοποιούνται συνήθως κυτταρικές γραμμές δεν αντιπροσωπεύουν την ποικιλόμορφη καταγωγή του ανθρώπινου πληθυσμού.

Η πλειοψηφία, 62,46%, των κυτταρικών σειρών προσδιορίστηκε ως ευρωπαϊκής προέλευσης, ενώ το 29,18% προέρχεται από ανατολικοασιάτες. Όλοι οι άλλοι πληθυσμοί αντιπροσώπευαν λιγότερο από το 10% των κυτταρικών σειρών που αναλύθηκαν, μεταξύ των οποίων το 5.26% αφρικανοί, το 0.86% της αφροαμερικάνικης καταγωγής και το 1.95% ήταν Λατίνοι και Ισπανοί.

Επιπλέον, σε πολλούς πληθυσμούς εξ αυτών τα θέμα των γονιδίων πληθυσμοί προγόνων ήταν πολύ χαμηλό ή ακόμα και μη υπαρκτό. Για παράδειγμα, οι Αφροαμερικανοί άνδρες είναι γνωστό ότι διαγιγνώσκονται με καρκίνο του προστάτη σε νεότερη ηλικία και έχουν υψηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν από τη νόσο από άλλους πληθυσμούς. Ωστόσο, μόνο 1 στις 10 κυτταρικές γραμμές του καρκίνου του προστάτη βρέθηκε ότι αντιπροσωπεύει τους γενετικούς παράγοντες της προγονικής γενιάς.

Με τις πληροφορίες που πήραν από αυτή τη μελέτη οι επιστήμονες δημιούργησαν ένα διαδικτυακό, διαδραστικό εργαλείο που επιτρέπει στους ερευνητές να προσδιορίσουν τη γενετική καταγωγή των κυτταρικών σειρών.

Όπως ανέφερε ο Steven Eschrich, PhD, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και μέλος του Τμήματος Βιοστατιστικής και Βιοπληροφορικής στο Moffitt, οι πληροφορίες αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους επιστήμονες ως εργαλείο δεδομένων και απεικόνισης για να δείξουν τη γενετική καταγωγή των κυτταρικών σειρών ενώ, θα είναι σημαντική πηγή για τη μείωση των κενών γνώσης που υπάρχουν σχετικά με τις διαφορές ανάμεσα σε όλους τους πληθυσμούς και τους προγόνους αυτών και θα βοηθήσει την πρόληψη και θεραπεία πολλών ασθενειών.

Η Julie Dutil, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Ponce Health Sciences τόνισε ότι οι μελέτες μοριακής βιολογίας των κυττάρων βοηθούν στην ανακάλυψη νέων φαρμάκων για τη αντιμετώπιση του καρκίνου.

Πηγές:

https://moffitt.org/newsroom/press-release-archive/2019/moffitt-cancer-center-researchers-develop-interactive-tool-to-estimate-genetic-diversity-and-ancestry-of-cancer-cell-lines/
https://www.news-medical.net/news/20190405/Researchers-create-online-tool-to-determine-genetic-diversity-and-ancestry-of-cell-lines.aspx

Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook
Διαβάστηκε 687 φορές

Βρείτε μας

Connect With Us

facebook twitter pinterest youtube instagram linkedin