Κυριακή, 05 Απριλίου 2020
Τεχνολογία 07 Ιουνίου 2019

Η ισότητα θα πρέπει να περιμένει έως το 2030!

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η ισότητα θα πρέπει να περιμένει έως το 2030!

workplace team business meeting business people business teamwork office people 559565.jpgd

Photo, by Pxhere / CC0

Η κοινωνική ισότητα των φύλων ήταν ένα θέμα που πριν από περίπου τέσσερις δεκαετίες αποτέλεσε σημείο αναφοράς για την κοινή γνώμη. Ευτυχώς για όλους, η κανονικότητα επικράτησε και το νερό κύλησε στο αυλάκι. Αυτό, όμως, ήταν απλώς η αρχή για  άνδρες και γυναίκες που θεωρούν ότι δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ των δύο φύλων.

Μετά την κοινωνική ισότητα, σειρά πήρε η εργασιακή ισότητα που ακόμα και σήμερα δεν έχει καταφέρει να ριζώσει στις κάθε λογής επιχειρήσεις. Είναι δεδομένο, φυσικά, ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει αρκετά σε σχέση με τη δεκαετία του ’80 ή του ’90, αφού πολλές εταιρείες δίνουν ίσες ευκαιρίες σε όλους και εμπιστεύονται τις γυναίκες σε σημαντικούς ρόλους-κλειδιά, που απαιτούν τεράστιες δεξιότητες.

Σε άλλες περιπτώσεις ωστόσο, η «ισότητα» αποτελεί απλώς μία ακόμα λέξη. Παρά τις όποιες προσπάθειες που έχουν γίνει, τα βήματα δεν είναι ούτε μεγάλα, ούτε σημαντικά. Στη ζωή μας υπάρχουν γυναίκες που έχουν αποδείξει τις τεράστιες ικανότητές τους, από την Άνγκελα Μέρκελ και την Τερέζα Μέι στην πολιτική, έως προσωπικότητες όπως η παρουσιάστρια Έλεν Ντε Τζένερις που αποτελεί ίνδαλμα των νέων.

Άλλες έχουν γευτεί την επιτυχία όπως η συγγραφέας Μαρί Κόντο, που έχει γράψει βιβλία με τα οποία έχει επηρεάσει και βοηθήσει εκατομμύρια γυναίκες στον πλανήτη. Ή η Σελίνα Λιν, η διάσημη επαγγελματίας των παιχνιδιών με τράπουλα, που αποφάσισε να ακολουθήσει το όνειρό της κόντρα στο ρεύμα. Πέτυχε να ξεφύγει από ένα αυστηρό οικογενειακό και κοινωνικό κλοιό για να καταλήξει ηγετική φυσιογνωμία μίας βιομηχανίας όπου ελάχιστες γυναίκες καταφέρνουν να εισέλθουν.

Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να αφήσει εκτός λίστας την CEO του Youtube, Σούζαν Βοϊσίτσκι, την CEO του Facebook, Σέριλ Σάντμπεργκ ή την CEO της ΙΒΜ, Τζίνι Ρόμετι, που όλες έχουν δείξει ότι είναι σε θέση όχι απλά να διευθύνουν τεράστιες πολυεθνικές εταιρείες, αλλά να έχουν και τρομακτική επιτυχία στα αποτελέσματά τους. Και δεν είναι μόνο αυτές, καθώς η αθλητική παρουσιάστρια Έριν Κοσκαρέλι έχει καταφέρει να γίνει μία από τις κορυφαίες στο είδος της στο NFL, ενώ η Σαντέ Τσεν αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για τον ανδροκρατούμενο χώρο των προγραμματιστών, καθώς έχει καταφέρει να δημιουργήσει κάποια από τα πιο πετυχημένα βιντεοπαιχνίδια και, παράλληλα, είναι εξαιρετική καθηγήτρια.

pexels photo 1321690

Photo, by rawpixel.com / CC0

Όλα αυτά βέβαια, μερικές φορές απλώς επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Πριν από λίγες ημέρες είδε το φως της δημοσιότητας μία έκθεση που αποδεικνύει όλα τα παραπάνω. Σύμφωνα με το SDG Gender Index, το οποίο θέτει στόχους που πρέπει να επιτευχθούν πριν καταγράψει την ισότητα των φύλων παγκοσμίως, η ισονομία δεν πρόκειται να έρθει πριν από το 2030! Ακόμα και ανάμεσα στις χώρες που έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια, τα νέα δεν είναι ρόδινα. Στη Σκανδιναβία ούτε ένας από τους στόχους του SGD – που αποτελεί όχημα των Ηνωμένων Εθνών – δεν κατάφερε να επιτευχθεί!

Αντίθετα, η διαρκώς αυξανόμενη ανισότητα απειλεί τη δημοκρατία ακόμα και στις πιο μεγάλες χώρες του κόσμου όπως η Βρετανία. Μένουν ακόμα 11 χρόνια έως το 2030, όταν υπολογίζεται ότι θα έπρεπε να έχουν επιτευχθεί όλοι οι στόχοι, αλλά καμία από τις 193 χώρες που έχουν υπογράψει και συμφωνήσει στη χάρτα του SGD δεν έχει καταφέρει ακόμα να περάσει από τα κοινοβούλιά της τους απαραίτητους νόμους και κανονισμούς.

Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση, περίπου 2,8 δισεκατομμύρια γυναίκες ζουν σε χώρες όπου ο εργασιακός ρόλος τους δεν θεωρείται ότι μπορεί να συγκριθεί με εκείνον των ανδρών. Η έκθεση αποτελεί ένα σημαντικό «καμπανάκι» για όλον τον πλανήτη, αφού από τις 129 χώρες στις οποίες έγινε η έρευνα, καμία δεν κατάφερε να συγκεντρώσει βαθμολογία 90/100. Μόλις 21 χώρες είχαν βαθμολογία άνω του 81/100, συμπεριλαμβανομένων της Ιαπωνίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ οι ΗΠΑ είχαν 77,6/100.

Ο παγκόσμιος μέσος όρος ήταν 65,7/100, παρότι χώρες με εντυπωσιακό δείκτη ενσωμάτωσης των γυναικών στον κοινωνικό και εργασιακό ιστό δεν κατάφεραν να πιάσουν υψηλά ποσοστά. Οι χώρες αυτές είναι οι Δανία, Φινλανδία, Σουηδία, Νορβηγία, Ολλανδία, Σλοβενία, Γερμανία, Καναδάς, Ιρλανδία και Αυστραλία, που συμπληρώνουν και την πρώτη δεκάδα εκείνων που δίνουν περισσότερες ίσες ευκαιρίες σε άνδρες και γυναίκες. Στον αντίποδα, χώρες όπως το Τσαντ, η Δημοκρατία του Κονγκό, η Υεμένη, ο Νίγηρας και η Μαυριτανία που θεωρούνται οι χειρότερες σε αυτόν τον τομέα, με θύματα φυσικά τις γυναίκες.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook
Διαβάστηκε 775 φορές

Σχετικά με εμάς

Athens Day & Night

Οδηγός Πόλης

Loc: Αθήνα

info(@)athens-dayandnight.gr

Βρείτε μας

Connect With Us

facebook twitter pinterest youtube instagram linkedin