Δευτέρα, 20 Μαϊος 2019
Τέχνες - Πολιτισμός 05 Δεκεμβρίου 2018

Συνέντευξη - Σταύρος Ρωμανός

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Σταθερή αξία στα music events του JAZZPOiNT με το κατάλληλο ηχόχρωμα που προσομοιάζει στη φωνή του Sinatra,

και με 90 κομμάτια του δημοφιλή  Αμερικανού τραγουδιστή στο ρεπερτόριό του, αποτελεί  τον μέχρι σήμερα πιο ηχηρό εκπρόσωπο της μουσικής του κληρονομιάς στην Ελλάδα.

Παρά τις σπουδές σας στην Αγγλική,Ιταλική και Ισπανική Φιλολογία και τις σπουδές λογοτεχνίας στη Ρώμη, φαίνεται ότι στις φλέβες σας κυλάει η μουσική που τελικά σας έχει κερδίσει περισσότερο;

Από το 1955 περίπου και μετά στην Ελλάδα η μουσική που ακουγόταν ήταν ΜΙΑ! Τόσο ως αριθμός όσο και ως επίπεδο... Οπότε ήταν αναπόφευκτο ο γόνος να ακολουθήσει τους γονείς του!

Οι σπουδές στην Ιταλία ήταν μια υπέροχη συγκυρία που με οδήγησε στην εξερεύνηση και ανάλυση των συναισθημάτων που έβγαιναν αυθόρμητα απλά και μόνο από το άκουσμα της οποιαδήποτε μουσικής σε αυτή τη χώρα...

Από όλους τους εκπροσώπους της τζαζ μουσικής σκηνής, αισθάνεστε ότι είστε πιο κοντά στους ήχους και τα τραγούδια του Σινάτρα; Αισθάνεστε ηχηρός εκπρόσωπος της μουσικής κληρονομιάς του στην Ελλάδα;

Η ενασχόληση σε βάθος με τα τραγούδια του Σινάτρα ήταν μια ιδιαίτερη πρόκληση η οποία βασίστηκε αφενός στο ηχόχρωμα της φωνής μου που προσομοιάζει σε αυτή του Σινάτρα και αφετέρου στο μοναδικό τρόπο έκφρασης και απόδοσης των στίχων των τραγουδιών του. Οι Miles Davis και Lester Young για να παίξουν μια μπαλάντα πρώτα μάθαιναν τους στίχους και ο καλύτερος τρόπος, κατά δήλωσή τους, ήταν να μελετούν το Σινάτρα!

Στην Ελλάδα ουδείς άλλος τόλμησε ποτέ να τραγουδήσει Σινάτρα και δεν εννοώ 4-5 τραγούδια, αυτό το έκαναν και το κάνουν πολλοί. Ουδείς όμως ασχολήθηκε σε βάθος με τα τραγούδια του και τον ίδιο. Στη δεκαετία του '70 ο μεγάλος Τάσος Παπασταμάτης άφησε το δικό του στίγμα, αλλά ποτέ δεν προχώρησε πέρα από 3-4 κομμάτια του Σινάτρα.

Ποιος άλλος τραγουδιστής στην Ελλάδα έχει στο ρεπερτόριο του 90 κομμάτια του Σινάτρα; Προφανώς κανείς...! Ούτε καν στο εξωτερικό δεν συναντάται εύκολα τέτοια εξειδίκευση.   

Από τη 17μελή ορχήστρα Love Affair Big Band, που είχατε δημιουργήσει το 2016 αναβιώνοντας τη χρυσή εποχή του swing, έως το 2006 που δημιουργήσατε μια πιο μικρή εκδοχή της με το combo jazz group, βλέπετε αλλαγές στη μουσική σκηνή της Αθήνας;

 Η Love Affair Big Band ήταν ένα τεράστιο εγχείρημα για τα δεδομένα της Ελλάδας. Σε ιδιωτικό επίπεδο διάφοροι προσπάθησαν να δημιουργήσουν κατά καιρούς μια big band, αλλά απέτυχαν είτε λόγω ανεπαρκών γνώσεων, είτε λόγω προσωπικών μουσικών φιλοδοξιών που προσέκρουαν πάνω στις απαιτήσεις βιωσιμότητας σε εμπορικό επίπεδο, δηλαδή κάποιοι θέλησαν και μπόρεσαν, αλλά αυτό που παρουσίαζαν δεν είχε την αποδοχή του κόσμου. Δυστυχώς οι παράμετροι επιτυχίας είναι πολλές .Η Love Affair Big Band ζεί και βασιλεύει, αλλά σε ένα χώρο πολύ περιορισμένο λόγω υψηλού κόστους δεδομένης της κρίσης που επικρατεί στη χώρα μας. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να εμφανιστεί σε κάποιο μαγαζί ή μουσική σκηνή ένα σχήμα 17 ατόμων!

Η ανάγκη για ένα πιο ευέλικτο σχήμα που οδήγησε στη δημιουργία των Swingers. Οι Swingers είναι ένα επταμελές σχήμα που δεν ακολουθεί τα standards των κλασικών combo jazz groups. Η ιδιαιτερότητα αφορά στη σύνθεση του σχήματος (2 Αλτο σαξόφωνα, 2 Τρομπέτες και rythm section) και αυτό λόγω του ότι για να εμφανίσεις Σινάτρα concept πρέπει και μουσικά να υποστηρίζεται όσο το δυνατόν καλύτερα και μόνο μια τέτοια σύνθεση είναι σε θέση να αναπαράγει, στο ελάχιστο βέβαια, τη μουσική πανδαισία των ενορχήστρωσεων του Σινατρα.

Η μουσική σκηνή της Αθήνας έχει υποστεί κατά καιρούς αρκετές αλλαγές και επιρροές από σημαντικά σχήματα όπως π.χ. οι Human Touch ή οι Next Step Quintet, αλλά κανένα σχήμα δεν έχει ασχοληθεί με τη μουσική του Σινάτρα, προφανώς τα standards είναι μέρος της jazz, αλλά ο Σινάτρα αποτελεί ένα κεφάλαιο από μόνος του και δεν είναι εύκολη η αναπαραγωγή του από ένα quartet ή quintet.       

   

Το Sinatra show είναι ένα υπερθέαμα με πολυμελή ορχήστρα και σταθερή αξία των Χριστουγεννιάτικων event του JAZZPOiNT. Πώς το αποδέχεται το Αθηναϊκό κοινό;

 Όταν ξεκινήσαμε δειλά δειλά πριν 6 χρόνια ο κόσμος δεν μας ήξερε αλλά τώρα πια είναι το μοναδικό σχήμα στην Ελλάδα που μπορεί να κάνει 8 συνεχόμενες εμφανίσεις σε ένα μουσικό χώρο και οι 8 να είναι γεμάτες...! Το Αθηναϊκό κοινό έχει απαιτήσεις τόσο σε καλλιτεχνικό, όσο και οργανωτικό επίπεδο και τώρα πια είναι μόνιμος κάτοικος στις εμφανίσεις μας.

Προφανώς το "Χριστούγεννα χωρίς Σινάτρα δεν είναι Χριστούγεννα...", έχει μεγάλη δόση αλήθειας!

Η jazz στην Αθήνα έχει το δικό της κοινό... Ο Σινάτρα δεν έχει μόνο το δικό του και της jazz, αλλά παίρνει και από όλες τις άλλες κατηγορίες κοινού... ακόμα και από την ελληνική μουσική σκηνή. Στο μέλλον, ίσως και άμεσο, μην εκπλαγείτε αν σε κάποιο από τα μεγάλα μαγαζιά της ελληνικής μουσικής σκηνής ανακοινωθεί η μουσική του Σινάτρα από το Ρωμανό και τους Swingers!

 Η τζαζ έχει συγκεκριμένο target group στο οποίο απευθύνεται;

Προφανώς και έχει ένα πολύ συγκεκριμένο κοινό που την ακολουθεί αν και το target έχει πιο παγκόσμιο χαρακτήρα. Με λίγα λόγια μπορεί να ακούγεται από λίγους, αλλά είναι για τους πολλούς.

Θα λέγατε ότι οι jazz ρυθμοί είναι η μουσική της κουλτούρας;

Οι νότες σε ένα κομμάτι jazz είναι πολλές... και όσο πιο πολλές γνώσεις έχει κάποιος τόσο πιο εύκολο είναι να προσδιορίσεις τη κουλτούρα του εφόσον βέβαια σου δώσει τις απαραίτητες πληροφορίες. Η αυτοσχεδιαστική άποψη της jazz και τα ηχοχρώματα που προκύπτουν από αυτή, έχει και μια ψυχοκοινωνική προσέγγιση που οδηγεί σε μια άλλη αναζήτηση του εσωτερικού κόσμου του θεατή. Η swing jazz με τη σειρά της μεταφράζεται σε μια πλήρως υπερκινητική εξωτερίκευση των συναισθημάτων του θεατή. Η μουσική του Σινάτρα διεγείρει τη σκέψη, τις αναμνήσεις και τα συναισθήματα του θεατή σε βαθμό που τείνουν να τον οδηγήσουν ακόμα και σε μια διαφορετική προσέγγιση της ζωής.   

Το γνωστό “Athens by night” διατηρεί την ίδια αίγλη, με πριν από 20-30 χρόνια;

Αυτό που γινόταν πριν 20-30 χρόνια είναι πολύ δύσκολο να επαναληφθεί στην Αθήνα, γιατί η ποιότητα και τα κριτήρια της κοινωνίας εκείνης της εποχής βασίζονταν στην αναζήτηση του καλύτερου. Σήμερα μπορεί οι περισσότεροι να ψάχνουν το βέλτιστο... αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο αυτό να αποτυπωθεί σε καλλιτεχνικό επίπεδο λόγω της οικονομικής δυσχέρειας που ταλανίζει τη χώρα.

Μυαλά και ταλέντα στην Ελλάδα υπάρχουν, το οικονομικό περιβάλλον όμως πάσχει και οι περισσότεροι  καταλήγουν να μην έχουν κουράγιο να ακολουθήσουν την αναζήτηση του βέλτιστου. Με λίγα λόγια no money no honey.

Τι καινούριο θα φέρει η παράσταση “Sinatra.Our gift for Christmas”, φέτος;

Όταν εμφανίζεσαι στο ίδιο μέρος για 6 συνεχόμενα έτη είναι δύσκολο να προσελκύσεις το κόσμο που σε γνωρίζει με τη λογική του καινούργιου. Ο Ρωμανός και η μουσική του είναι μια σταθερή αξία στο χώρο. Εμείς αναζητούμε τη διεύρυνση του κοινού που επιθυμεί να παρακολουθήσει όντως κάτι καινούργιο.

Ωστόσο, όσοι μας γνωρίζουν ξέρουν ότι δεν παρουσιάζουμε μόνο Σινάτρα. Με ρεπερτόριο πάνω από 300 επιτυχίες, μουσικές εκπλήξεις πάντα θα υπάρχουν στις εμφανίσεις μας... 

Μέχρι πότε θα βρίσκεστε στο JAZZPOINT;

Ξεκινάμε στις 8 Δεκεμβρίου και θα είμαστε κάθε Σάββατο. Φέτος φιλοδοξούμε να υπερβούμε το ρεκορ των 8 συνεχόμενων εμφανίσεων ολοκληρώνοντας πριν τις Αποκριές.

Ποιο είναι το δικό σας Χριστουγεννιάτικο μήνυμα προς τους αναγνώστες;

Εύχομαι σε όλους τους φίλους και μη, της jazz στην Ελλάδα, και εξαιρετικά στους αναγνώστες του Athens Day & Night, να ζουν κάθε στιγμή όπως το πρώτο τους χαμόγελο στη ζωή. Με ξενοιασιά, αγάπη και χαρά!

Η ζωή μπορεί να είναι σύντομη αλλά μεγαλώνει όσο οι στιγμές της είναι σημαντικές... Τα τελευταία χρόνια πολλοί έχουν προσπαθήσει για να κάνουν αυτές τις στιγμές ασήμαντες... Μην τους αφήσουμε να κάνουν τη ζωή μας ακόμα πιο σύντομη. Καλές Γιορτές!     

Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook
Διαβάστηκε 738 φορές
Σχολή Οδηγών

Διαβαστε Ακομα

Σχετικά με εμάς

Athens Day & Night

Οδηγός Πόλης

Loc: Αθήνα

info@athens-dayandnight.gr

Βρείτε μας

Connect With Us

facebook twitter pinterest googleplus instagram

Ασφάλεια Περιήγησης

comodo