Παρασκευή, 03 Δεκεμβρίου 2021
Τέχνες - Πολιτισμός 22 Οκτωβρίου 2021

Πέρασμα από τη δημοσιογραφία στον καμβά – Ο Γ. Κογιάννης στα Τρίκαλα

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Το Πέρασμα είναι η προσωπική έκθεση ζωγραφικής του δημοσιογράφου, Γιώργου Κογιάννη, και αποτελεί ένα κάλεσμα σε όσους επιθυμούν να ξεναγηθούν στο ζωγραφικό οδοιπορικό ενός καλλιτέχνη που περνά από τα τη δημοσιογραφία στον καμβά. Στις 26 Οκτωβρίου θα ανοίξει τις πύλες της στο Μουσείο Τσιτσάνη στα Τρίκαλα και θα διαρκέσει μέχρι τις 7 Νοεμβρίου.

Ο Γιώργος Κογιάννης, με κληρονομιά την πολυετή και αέναη αναζήτηση του δημοσιογράφου, τη μεγαλειώδη απλότητα της πένας και τα πολυσύχναστα  πλατό της τρέλας, μοιράζεται  μέσα από τη ζωγραφική τη δίψα του ανήσυχου δημοσιογράφου που δε σταματά ποτέ να ψάχνει και να βρίσκει.  Μια αναζήτηση που ξεκινά από την πρώτη κηλίδα μελάνι που άφησε να τρέξει ελεύθερα πάνω στο χαρτί, απλά για να  παρατηρήσει την αλήθεια της, έως τις τεχνικές  που με τακτικότητα και έλεγχο καλλιεργεί, επιχειρώντας  να δώσει  απαντήσεις στα ερωτήματά του μέσα από σαφή όρια, απλότητα, υφές και φόρμες.  Η γραφή και η ζωγραφική άλλωστε έχουν πολλά κοινά γνωρίσματα. Στη γραφή δεν είναι τόσο η τυπική ομορφιά των γραμμάτων και η αλήθεια τους, όσο η αίσθηση της μαστοριάς και της έμπνευσης που υπάρχουν στην κάθε γραμμή. Αντίστοιχα και στη ζωγραφική, με ειλικρίνεια και απλότητα, υπάρχει η προσήλωση στο κάθε σημάδι και την κάθε κηλίδα που αφήνει το χρώμα. ΄

Τα μολύβια και τα πινέλα δε σταμάτησαν ποτέ για το Γιώργο Κογιάννη να αποτελούν μέσο προσωπικής έκφρασης και ισορροπίας. Παντρεμένος με παιδιά σήμερα, θυμάται από τα φοιτητικά του χρόνια στη δημοσιογραφία να αφήνει το μολύβι και τις σημειώσεις του και να πιάνει τα πινέλα, τους μαρκαδόρους και τα χρώματα.

T o    Π έ ρ α σ μ α  παρουσιάστηκε πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2020 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, στην Αθήνα, συγκεντρώνοντας πλήθος κόσμου και ειδικών της τέχνης. Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποίησε ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Το Μουσείο Τσιτσάνη είναι ο δεύτερος σταθμός της έκθεσης, εμπλουτισμένης με πολλές νέες δημιουργίες και αποτελεί φόρο τιμής του καλλιτέχνη στη γενέτειρά του.

Ο Γιώργος Κογιάννης και… T o    Π έ ρ α σ μ α  

Ο Γιώργος Κογιάννης, είναι δημοσιογράφος και γεννήθηκε στην Αθήνα το 1959. Σπούδασε Δημοσιογραφία στο Εργαστήρι Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας και από πολύ νωρίς δραστηριοποιήθηκε στον χώρο της  επικοινωνίας. Η δίψα του για την αποτύπωση των γεγονότων και το ρεπορτάζ  τον κράτησαν πολλά χρόνια στο δρόμο από όπου και κατέγραφε με τη πένα του και τον φακό του, τα σημεία των καιρών. Μάχιμος και δραστήριος, διακρίθηκε σε ουσιαστικούς  ρόλους στο πλατό της τηλεόρασης, στον τύπο και το διαδίκτυο, με σημαντικότερες συνεργασίες το Ριζοσπάστη, Τα ΝΕΑ, την ΠΡΩΤΗ, τις 24ΩΡΕΣ, τον FLASH 9,61, την ΕΡΤ, το The TOC.gr  και το TVXS.gr, ως συντάκτης του εκπαιδευτικού ρεπορτάζ και στη συνέχεια πολιτικός συντάκτης, αρχισυντάκτης δελτίων ειδήσεων και διευθυντής ειδήσεων στην ΕΡΤ, στο The TOC.gr και το TVXS.gr. Σήμερα είναι στέλεχος της ΕΡΤ.

Με πάνω από 40 χρόνια αυτοδίδακτης ζωγραφικής και καθώς η τέχνη, ως σταθερή πρόοδος  συνεχώς αλλάζει, ο Γιώργος Κογιάννης έχει δημιουργήσει έναν πλούσιο ζωγραφικό χάρτη, όπου αποτυπώνονται προσωπικές προτιμήσεις, αγωνίες, αποστροφές και συμπάθειες. Ένας κόσμος  περίτεχνων υφών και συνθέσεων, αποτυπώνεται μέσα από οπτικά τεκμήρια που προδίδουν το εύρος των τεχνικών και των επιρροών που κατέκτησε αυτά τα χρόνια.

www.ertnews.gr

Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook
Διαβάστηκε 95 φορές

Βρείτε μας

Connect With Us

facebook twitter pinterest youtube instagram linkedin