Κυριακή, 16 Ιουνίου 2019
elzh-CNendeitrusr

Dida: The artistic outburst of an engineer

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η εταιρεία πολιτισμού πeripatos διοργανώνει στο art room του Konio the bar την έκθεση “Dida

: The artistic outburst of an engineer”.

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν οι χειροποίητες βεντάλιες της καλλιτέχνιδος Dida. Οι βεντάλιες αποτελούν ένα απόλυτα θηλυκό χρηστικό και ταυτόχρονα διακοσμητικό αντικείμενο, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Στην Ελλάδα εμφανίστηκε περίπου τον 5ο αιώνα π.Χ. και δεν ήταν αποδεκτή. Ο Ευριπίδης μάλιστα, την είχε χαρακτηρίσει ως βαρβαρική συνήθεια. Ωστόσο, η βεντάλια έγινε σύμβολο του θεού Έρωτα. Σιγά σιγά, άρχισε να κατασκευάζεται με φροντίδα και επιμέλεια και έγινε ένα αρεστό αξεσουάρ. Αναπτύχθηκε ιδιαίτερα κατά τον 18ο και 19ο αιώνα στη Γαλλία και την Ισπανία και απέκτησε τη δική της γλώσσα, αφού αποτέλεσε το βασικό μέσο επικοινωνίας μεταξύ ανδρών και γυναικών. Στην Αγγλία στα τέλη του 18ου αιώνα, η βεντάλια σημείωσε την μεγαλύτερη επιτυχία. Η Βασίλισσα Ελισάβετ δήλωσε κάποτε με ενθουσιασμό: ‘‘Η βεντάλια είναι το μόνο δώρο που μπορεί να γίνει δεκτό από μία βασίλισσα’’.

Dida’s bio

Η DiDa είναι η Νατάσσα Δουρίδα, πολιτικός μηχανικός με ειδίκευση στην προστασία μνημείων. Κατά τη διάρκεια ενός εντατικού μεταπτυχιακού θυμήθηκε πόσο της άρεσε στο γυμνάσιο να συνθέτει χάντρες. Χάρη σε αυτό το ξεχασμένο χόμπι μπόρεσε να εξασφαλίσει την οικονομική και ψυχολογική της επιβίωση σε μία περίοδο μάλλον χαοτική.

Συνέλεγε βεντάλιες για χρόνια, οπότε δεν ήθελε και πολύ: ο μηχανικός μέσα της την ανάγκασε να διαλύσει μία και να αρχίσει να ψάχνει τα κατάλληλα υλικά και εργαλεία για να συνθέσει μία παρόμοια. Χρειάστηκαν αμέτρητες προσπάθειες, πολλές διαφορετικές κόλλες, πατρόν, καρφιά και εργαλεία ώστε 4 χρόνια αργότερα, οι βεντάλιες να έχουν τη σημερινή τους μορφή. Πλέον τις ζωγραφίζει κιόλας και που και που, φίλοι καλλιτέχνες ζωγραφίζουν τις βεντάλιες της. Το ξύλινο μέρος, από ελληνικό φλαμούρι, πλέον το μορφοποιεί ο αδερφός της, ένα παιδί με σύνδρομο Asperger, εξασφαλίζοντας έτσι ένα εισόδημα για τον εαυτό του.

Η Dida πια περιφέρεται στην Αθήνα ως πρότζεκτ μάνατζερ, πολιτικός μηχανικός, αποκαταστάτρια. Ταξιδεύει, γράφει και προσπαθεί να προσφέρει κοινωνικό έργο. Αλλά οι βεντάλιες είναι πάντα το καλλιτεχνικό της αποκούμπι, γιατί όταν χρησιμοποιεί τα χέρια της για να τις συνθέσει, θυμάται τις δυνάμεις της.
Poster 297x420

Εγκαίνια: Δευτέρα 13 Ιουνίου, 20:00

Closing event: Τετάρτη 22 Ιουνίου, 19:00

Δημιουργήστε μαζί με την Dida τις δικές σας βεντάλιες!!

@ Konio the bar (Σωκράτους 23, Χαλάνδρι)

curated by peripatos

Χορηγοί Επικοινωνίας

aθens day & night

everything in art

plakentia web radio

vrilissia news

Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook
Διαβάστηκε 2363 φορές
Σχολή Οδηγών

Διαβαστε Ακομα

Σχετικά με εμάς

Athens Day & Night

Οδηγός Πόλης

Loc: Αθήνα

info@athens-dayandnight.gr

Βρείτε μας

Connect With Us

facebook twitter pinterest googleplus instagram

Ασφάλεια Περιήγησης

comodo