Τρίτη, 07 Απριλίου 2020
Ταξίδια στην Ελλάδα 16 Δεκεμβρίου 2019

Ελάτη – Περτούλι

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Ελάτη

Στις νοτιοδυτικές πλαγιές του Κόζιακα, 31 χιλιόμετρα από τα Τρίκαλα και 13 από την Πύλη, σε υψόμετρο 900 μέτρων, απλώνεται η Ελάτη

, ένα από τα δημοφιλέστερα χειμερινά θέρετρα της Ελλάδας. Χτισμένη αμφιθεατρικά στους πρόποδες του επιβλητικού Κόκκινου Βράχου, αποτελεί ένα γραφικό χωριό με παραδοσιακά κτίρια κατασκευασμένα από πέτρα και ξύλο και μικρές πλατείες στολισμένες με βρύσες και παρτέρια. Ο πληθυσμός του είναι 950 κάτοικοι συμπεριλαμβανομένων των οικισμών Άγιος Γεώργιος, Ξυλοχώρι, Λιόπιστες και Βλάχα. Προσφέρει μια πληθώρα από πολυτελή ξενοδοχεία, παραδοσιακούς ξενώνες, εστιατόρια με τοπικές σπεσιαλιτέ, ζεστά καφέ, μπαρ και τουριστικά καταστήματα με τοπικά προϊόντα και αναμνηστικά.

Ιστορία
Βουτηγμένο μέσα σε πυκνά δάση ελάτης, το χωριό δικαιολογεί απόλυτα την ονομασία του, η οποία βέβαια χρησιμοποιείται τις τελευταίες δεκαετίες. Βάση αρχαιολογικών ανακαλύψεων στη θέση Κατώφλι, η αρχαία πόλη Πύτναιο βρισκόταν στην περιοχή της Ελάτης, ενώ σύμφωνα με Βυζαντινά ευρήματα το χωριό δημιουργήθηκε μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης σε μια διαφορετική τοποθεσία κοντά στο ποτάμι. Στις αρχές του 20ου αιώνα υπήρχαν τρεις παλιότεροι οικισμοί οι οποίοι καταστράφηκαν από φωτιά το 1943, κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Η Ελάτη χτίστηκε στη σημερινή της θέση αμέσως μετά την οριστική απελευθέρωση των Τρικάλων από τους Τούρκους το 1898 και μέχρι το 1955 ονομαζόταν Τύρνα.

Αξιοθέατα

Άλσος Προφήτη Ηλία
Βρίσκεται στην είσοδο του χωριού και είναι ιδανικό για έναν σύντομο περίπατο και για χαλάρωση συντροφιά με το κελάηδημα των πουλιών και τον ήχο του αέναου βουητού του ποταμού. Επίσης, στο κέντρο του άλσους δεσπόζει το πέτρινο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία.

Παραδοσιακή αγορά
Λειτουργεί σε μια πλακόστρωτη πλατειούλα διακοσμημένη με πέτρινη βρύση και παραδοσιακά φανάρια. Τα ξύλινα σπιτάκια των παραγωγών, στοιχισμένα δίπλα – δίπλα, προσφέρουν μια μεγάλη ποικιλία από τοπικά παραδοσιακά προϊόντα και αναμνηστικά.

Κόκκινος Βράχος
Υψωμένος επιβλητικά ανάμεσα από τα έλατα, στη δυτική πλευρά του βουνού, προσφέρει μια πανοραμική θέα του χωριού. Είναι προσβάσιμος από μονοπάτι, μετά από 15 λεπτά περπάτημα, και λειτουργεί ως αναρριχητικό πεδίο με οργανωμένες διαδρομές και ασβεστόλιθο καλής ποιότητας.

Αρκουδότρυπα
Χωμένη ανάμεσα στους γκρίζους βράχους στην ανατολική πλευρά του Κόζιακα, ατενίζει την Ελάτη από υψόμετρο 1400 μέτρων. Σύμφωνα με την παράδοση μια μεγάλη αρκούδα ζούσε στη σπηλιά για πολλά χρόνια.

Σπηλιά του Μπέη
Στην καρδιά του Κόζιακα, σε υψόμετρο 1200 μέτρων, υπάρχει ένα μικρό οροπέδιο που διασχίζεται από έναν κρυστάλλινο χείμαρρο ο οποίος χύνεται βαθιά σε μια ευρύχωρη σπηλιά, τη σπηλιά του Μπέη, ενώ ένα κιόσκι με τζάκι προσφέρει ξεκούραση στους επισκέπτες. Πρόκειται για μια όμορφη τοποθεσία προσβάσιμη με μονοπάτι, μετά από μιάμιση ώρα πεζοπορία.


Περτούλι

Το Περτούλι, ένα πέτρινο κόσμημα κατασκευασμένο από τον άνθρωπο, φωλιάζει ανάμεσα στα εντυπωσιακά βουνά Κόζιακας, Νεράιδα, Μαρόσα και Αυγό, σε υψόμετρο 1150 μέτρων. Περιβάλλεται από ένα μοναδικής φύσεως και αισθητικής ελατοδάσος έκτασης περίπου 35.000 στρεμμάτων το οποίο διοικείται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και χρησιμοποιείται για την πρακτική άσκηση των φοιτητών Δασολογίας. Το χωριό χαρακτηρίζεται για τα παραδοσιακά του αρχοντικά με τα χαγιάτια, τις διάσπαρτες πέτρινες βρύσες και τα πλακόστρωτα ανηφορικά σοκάκια γύρω από την κεντρική πλατεία. Έχει πληθυσμό 200 κατοίκους και απέχει 46 χιλιόμετρα από τα Τρίκαλα και 15 από την Ελάτη. Αποτελεί έναν σημαντικό τουριστικό προορισμό διαθέτοντας μεγάλη ποικιλία από ξενοδοχεία και ξενώνες, εστιατόρια, καφετέριες και καταστήματα τουριστικών ειδών.

Ιστορία
Το Περτούλι πρωτοαναφέρεται στα ιστορικά έγγραφα της Μονής Βαρλαάμ των Μετεώρων στις αρχές του 10ου αιώνα. Το 1720 εγκαταλείφθηκε ολοκληρωτικά εξαιτίας επιδημίας πανώλης και ξανακατοικήθηκε από τον Τριαντάφυλλο Χατζή Μπέρτα από τον οποίο, όπως πιστεύεται από μερικούς, πήρε τη σημερινή του ονομασία. Το 1823 πυρπολήθηκε μαζί με την Ελάτη και την Πύρρα από τους Αρβανίτες και ξαναχτίστηκε το 1841 ενώ, κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, και συγκεκριμένα το 1943, καταστράφηκε από τους Γερμανούς επειδή στέγαζε το αρχηγείο της Εθνικής Αντίστασης.

Χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου
Δεσπόζει στην καρδιά των Πετουλιώτικων Λιβαδιών με τις πίστες του να ξεδιπλώνονται ανάμεσα από εντυπωσιακά έλατα και μικρά ρυάκια και αποτελεί ένα μικρό και “ζεστό” χιονοδρομικό κέντρο ιδιαίτερα δημοφιλές, κυρίως για την τοποθεσία και το τοπίο του και όχι τόσο για τις πίστες του.
Διαθέτει μια κόκκινη πίστα μήκους 1500 μέτρων, μια μπλε μήκους 400 μέτρων και μια αρχαρίων μήκους 80 μέτρων. Επίσης, στο κέντρο λειτουργεί ένας διθέσιος εναέριος αναβατήρας, ένας συρόμενος με άγκυρα και ένας παιδικός καθώς και καταστήματα ενοικίασης εξοπλισμού και σχολή σκι. Επιπλέον, υπάρχουν δύο όμορφα σαλέ, το ένα στην κορυφή της κύριας πίστας με πανοραμική θέα στα γύρω βουνά και τις ελατοσκέπαστες πλαγιές. Η τυπική περίοδος λειτουργίας του κέντρου για σκι διαρκεί από τα τέλη Δεκεμβρίου εώς τα τέλη Μαρτίου.
Ελάτη, Περτούλι, Χιονοδρομικό Κέντρο Περτουλίου, πίστα χιονοδρομικού

Καταφύγιο του Κόζιακα
Στο μικρό οροπέδιο του Μπακόλα, σε υψόμετρο 1750 μέτρων, ανάμεσα στις κορυφογραμμές και τα έλατα, φωλιάζει το ορειβατικό καταφύγιο του Κόζιακα. Πρόκειται για ένα πέτρινο οίκημα, χτισμένο το 1959 και ανακατασκευασμένο δύο φορές, μετά από αλλεπάλληλες καταστροφές, χωρητικότητας 20 ατόμων. Λίγα μέτρα πιο δίπλα βρίσκεται η ομώνυμη φυσική πηγή με τρεχούμενο κρυστάλλινο νερό και ποτίστρες για τα ζώα ενώ, η ψηλότερη κορυφή του βουνού Αστραπή (1901 μ.) απέχει μόλις 25 λεπτά περπάτημα. Υπάρχουν διάφορες διαδρομές που οδηγούν στο καταφύγιο, όμως η κλασική είναι από το μονοπάτι που ξεκινάει από τα Περτουλιώτικα Λιβάδια ακριβώς απέναντι από το χιονοδρομικό κέντρο και διαρκεί 2 ώρες.

Γεφύρι της Γριάς
Πρόκειται για ένα πέτρινο γεφύρι στο Φαράγγι της Μάνας, το οποίο διασχίζεται από παραπόταμο του Αχελώου, στολισμένο με παραστάσεις σκαλισμένες με εξαιρετική λεπτότητα και τέχνη. Σύμφωνα με έναν τοπικό θρύλο, το γεφύρι κατέρρεε επανειλημμένα από τα ορμητικά νερά του Αχελώου και ο πρωτομάστορας υποστήριζε ότι το αίμα των θυσιαζόμενων ζώων δεν ήταν αρκετό για να το στεριώσει αλλά έπρεπε να θυσιαστεί άνθρωπος. Έτσι, άρπαξαν μια γριά ζητιάνα που περνούσε από εκεί και την έχτισαν στα θεμέλιά του και από τότε ονομάστηκε Γεφύρι της Γριάς. Όπως λέγεται από τους ντόπιους, κατά καιρούς πολλοί διαβάτες έχουν ακούσει το θρήνο της ή την έχουν δει να κάθεται στη γέφυρα.

Λαογραφικό Μουσείο Χρυσομηλιάς
Η Χρυσομηλιά είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της περιοχής χτισμένη στη βορειοδυτική πλαγιά του Κόζιακα σε υψόμετρο 950 μέτρων, 10 χιλιόμετρα από το Περτούλι. Στο χωριό λειτουργεί λαογραφικό μουσείο με μια μεγάλη έκθεση από παλιά είδη οικιακής χρήσης και συσκευές, παλιά εργαλεία, παραδοσιακά σκεύη μαγειρικής, παραδοσιακές φορεσιές, κειμήλια, παλιά όπλα και ασπρόμαυρες φωτογραφίες.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook
Διαβάστηκε 737 φορές

Σχετικά με εμάς

Athens Day & Night

Οδηγός Πόλης

Loc: Αθήνα

info(@)athens-dayandnight.gr

Βρείτε μας

Connect With Us

facebook twitter pinterest youtube instagram linkedin