Πέμπτη, 19 Ιουλίου 2018
Συνταγές 28 Μαρτίου 2018

Τσουρέκι πολίτικο

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Τα πασχαλινά ζυμώματα είναι μια καλή αφορμή για να μοσχοβολήσει το σπίτι. Φτιάχνουμε αφράτο, πολίτικο τσουρέκι

Υλικά

180ml φρέσκο γάλα
50γρ. βούτυρο αγελαδινό
100γρ. ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού µαχλέπι, καλά κοπανισµένο στο γουδί
½ κουτ. γλυκού σκόνη µαστίχας
2 φακελάκια Μαγιά Στιγμής ΓΙΩΤΗΣ
1 αβγό
2 κρόκους αβγών
400γρ. Φαρίνα ΓΙΩΤΗΣ
2 κουτ. σούπας σουσάµι ή 50γρ. φιλέ αµυγδάλου

 

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία
Σε ένα κατσαρολάκι βάζετε το γάλα, το βούτυρο, τη ζάχαρη, το µαχλέπι και τη µαστίχα. Τα ζεσταίνετε σε µέτρια φωτιά ανακατεύοντας καλά µε µια ξύλινη κουτάλα και ελέγχετε τη θερµοκρασία µε ένα θερµόµετρο ζαχαροπλαστικής, που δεν πρέπει να ξεπεράσει τους 40 βαθμούς. Αν δεν έχετε θερµόµετρο, βάζετε το δάχτυλό σας στο γάλα -πρέπει να νιώθετε το γάλα ζεστό και να το αντέχετε για αρκετά δευτερόλεπτα.

Αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά, προσθέτετε τη Μαγιά Στιγμής ΓΙΩΤΗΣ, ανακατεύετε ξανά και τέλος ρίχνετε το αβγό και τον έναν κρόκο. Ανακατεύετε ξανά µε το σύρµα µέχρι να φτιάξετε λείο µίγµα και το αδειάζετε σε µια λεκάνη (ή στον κάδο του µίξερ).

Αρχίζετε να ρίχνετε σταδιακά τη Φαρίνα ΓΙΩΤΗΣ και ανακατεύετε µε το χέρι (ή ζυµώνετε µε το γάντζο του µίξερ), µέχρι να ενωθούν τα υλικά και να σχηµατιστεί µια µέτρια ζύµη.

Ζυµώνετε για 7-8 λεπτά, µέχρι να αρχίσει να ξεκολλάει από το χέρι (στο µίξερ χρειάζεται λιγότερο διάστηµα και η ζύµη είναι έτοιµη όταν αρχίσει να τυλίγεται ολόκληρη γύρω από τον γάντζο). Πλάθετε τη ζύµη σε µπάλα µέσα στη λεκάνη, τη σκεπάζετε µε µια λεπτή κουβέρτα ή µε καθαρές βαµβακερές πετσέτες και αφήνετε τη λεκάνη σε ένα σχετικά ζεστό µέρος (σε ηλιόλουστο παράθυρο ή κοντά σε πηγή θερµότητας), µακριά από ρεύµατα αέρα. Αφήνετε εκεί τη ζύµη για 2 ώρες µέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Ξεσκεπάζετε τη ζύµη και τη χωρίζετε σε τρία ίσα µέρη. Πλάθετε το καθένα σε µακρόστενο ρολό, τα ενώνετε όλα στη µία τους άκρη και τα πλέκετε σε κοτσίδα.

Στρώνετε µε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος ένα ταψί, µεταφέρετε εκεί το τσουρέκι και σκεπάζετε το ταψί ξανά µε µια κουβέρτα ή µε πετσέτες. Το αφήνετε ξανά σε ζεστό µέρος για άλλη 1 ώρα, µέχρι να φουσκώσει.

Προθερµαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Αλείφετε την επιφάνεια του τσουρεκιού µε τον δεύτερο κρόκο και πασπαλίζετε µε το σουσάµι (ή µε το φιλέ αµυγδάλου). Βάζετε το ταψί στο φούρνο και ψήνετε το τσουρέκι για 45 λεπτά περίπου, µέχρι η επιφάνειά του να ροδίσει καλά και να γυαλίσει.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook
Διαβάστηκε 239 φορές

Προσθήκη σχολίου

Το athens-dayandnight.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Διαβαστε Ακομα

Σχετικά με εμάς

Athens Day & Night

Οδηγός Πόλης

Loc: Αθήνα

Tel: 6942569789

info(@)athens-dayandnight.gr

Κάντε μία δωρεά

Βρείτε μας

Connect With Us

facebook twitter pinterest googleplus instagram

Ασφάλεια Περιήγησης

comodo

News Letter