Τετάρτη, 15 Αυγούστου 2018
Συνταγές 21 Ιανουαρίου 2018

Σοκολατένιο κέικ με ντραμπούι

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Μερίδες: 12, Προετοιμασία: 1 ώρα, Ψήσιμο: 45΄-50΄, Αναμονή: 1 νύχτα

Το ντραμπούι είναι λικέρ με βάση το ουίσκι και περιέχει επίσης μέλι, μυρωδικά και μπαχαρικά, στοιχεία που ταιριάζουν πολύ σε γλυκά. Το συγκεκριμένο κέικ από μόνο του είναι πολύ απλό, με πλούσια γεύση πικρής σοκολάτας. Γίνεται πάρα πολύ μαλακό, σαν σοκολατόπιτα, καθώς δεν περιέχει καθόλου αλεύρι, γι’ αυτό άλλωστε είναι κατάλληλο για όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη. Αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, μην αλευρώσετε το ταψί, απλώς στρώστε στο εσωτερικό του λαδόκολλα.
Κεϊκ

400 γρ. κουβερτούρα με περίπου 70% κακάο, τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια
200 γρ. κρέμα γάλακτος με 35%-36% λιπαρά
3 κ.σ. ντραμπούι
6 αυγά (χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια)
100 γρ. καστανή ζάχαρη, κρυσταλλική
1/4 κ.γ. κανέλα
λίγο βούτυρο αγελάδος και λίγο αλεύρι για το ταψί

Σος Ντραμπούι

600 γρ. χυμός πορτοκαλιού
60 γρ. λευκή ζάχαρη, κρυσταλλική
1 κλωναράκι βανίλιας, σχισμένο κατά μήκος στη μέση
30 γρ. ντραμπούι

Διαδικασία

ΚΕΪΚ

Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί (δηλαδή σε ένα ανοξείδωτο μπολ στερεωμένο πάνω από μια κατσαρόλα με λίγο νερό που βράζει – το μπολ δεν πρέπει να ακουμπάει στο νερό) ή στον φούρνο μικροκυμάτων (στα 600 W ανακατεύοντας ανά τακτά διαστήματα).

Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και την αδειάζουμε στη λιωμένη κουβερτούρα. Ομογενοποιούμε πλήρως ανακατεύοντας με μια ευλύγιστη σπάτουλα (μαρίζ). Προσθέτουμε το ντραμπούι και αφήνουμε να πέσει ελαφρώς η θερμοκρασία του μείγματος.

Χτυπάμε στο μίξερ, με το σύρμα, τους κρόκους με 70 γρ. από τη ζάχαρη έως ότου αφρατέψουν και τους μεταφέρουμε στο μείγμα της σοκολάτας, ανακατεύοντας καλά. Έπειτα προσθέτουμε την κανέλα.

Καθαρίζουμε και στεγνώνουμε καλά τον κάδο του μίξερ και το σύρμα και χτυπάμε τα ασπράδια με την υπόλοιπη ζάχαρη (τα 30 γρ.), σε μεσαία ταχύτητα, έως ότου γίνει μια σφιχτή μαρέγκα. Ενσωματώνουμε τη μαρέγκα στο προηγούμενο μείγμα ανακατεύοντας καλά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150° C. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα ταψί διαμέτρου 23-24 εκ., το οποίο προηγουμένως έχουμε βουτυρώσει και αλευρώσει. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 45-50 λεπτά.

Δοκιμάζουμε αν είναι έτοιμο το γλυκό βυθίζοντας ένα μαχαίρι στο εσωτερικό του – θα πρέπει να είναι ελαφρώς υγρό στο κέντρο. Το αφήνουμε, μέσα στη φόρμα κατά προτίμηση, για 1 νύχτα. Ξεφορμάρουμε και συνοδεύουμε με σος ντραμπούι.

ΣΟΣ ΝΤΡΑΜΠΟΥΙ

Ζεσταίνουμε τον χυμό πορτοκαλιού σε ένα κατσαρολάκι. Βάζουμε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι στη φωτιά. Μόλις κάψει καλά, ρίχνουμε τη ζάχαρη σιγά σιγά, περιμένοντας να καραμελώσει κάθε δόση πριν ρίξουμε την επόμενη και ανακατεύοντας ελαφρώς με μια κουτάλα.

Όταν τη ρίξουμε όλη και έχει γίνει μια ξανθιά καραμέλα, ρίχνουμε σιγά σιγά τον ζεστό χυμό πορτοκαλιού ανακατεύοντας. Προσέχουμε να μην καούμε, καθώς το μείγμα θα κοχλάζει και θα πιτσιλάει.

Προσθέτουμε τους σπόρους από το κλωναράκι της βανίλιας και αφήνουμε το μείγμα να βράσει σε μέτρια φωτιά, έως ότου μείνει η μισή από την αρχική ποσότητα (για 20-25 λεπτά). Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το ντραμπούι. Αφήνουμε τη σος να κρυώσει.

 

Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook
Διαβάστηκε 235 φορές

Προσθήκη σχολίου

Το athens-dayandnight.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Διαβαστε Ακομα

Σχετικά με εμάς

Athens Day & Night

Οδηγός Πόλης

Loc: Αθήνα

Tel: 6942569789

info(@)athens-dayandnight.gr

Βρείτε μας

Connect With Us

facebook twitter pinterest googleplus instagram

Ασφάλεια Περιήγησης

comodo

News Letter