Πέμπτη, 02 Απριλίου 2020
Συνταγές 03 Φεβρουαρίου 2020

Αυγά ποσέ με αλευρόσαλτσα με πελτέ και σύγλινο Μάνης

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 15΄, Μαγείρεμα: περίπου 17΄

O σεφ μάς δίνει την ελληνική εκδοχή των «αυγών μπένεντικτ» με αρωματική αλευρόσαλτσα με πελτέ αντί για την κλασική σάλτσα ολλαντέζ και την προσθήκη του μανιάτικου αλλαντικού.
Υλικά (για 4 άτομα - μεζές)

4 αυγά
4 μεγάλες, λεπτές φέτες ψωμί (προτιμότερο προζυμένιο)
100 γρ. σύγλινο (μανιάτικο καπνιστό χοιρινό διατηρημένο στο λίπος του - σε πολλά παντοπωλεία και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ), λεπτοκομμένο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη σάλτσα

300 ml φρέσκο γάλα
1 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
30 γρ. βούτυρο αγελάδος
1 κουτ. γλυκού πελτές ντομάτας
τα φύλλα από 2 κλωνάρια θυμάρι (σε μεγάλα σούπερ μάρκετ), ψιλοκομμένα, ή
1 κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι

Διαδικασία

Αυγά ποσέ: Σε µια µέτρια κατσαρόλα βάζουµε 5 - 6 εκ. νερό και βράζουμε σε δυνατή φωτιά, μέχρι να κοχλάσει έντονα το νερό. Σβήνουµε τη φωτιά και προσεκτικά, αλλά γρήγορα, σπάµε τα αυγά και τα ρίχνουμε όσο το δυνατόν πιο κοντά στην επιφάνεια του νερού.

Σκεπάζουµε µε καπάκι και αφήνουµε τα αυγά να µαγειρευτούν για περίπου 2 - 3 λεπτά ή µέχρι να σφίξει το ασπράδι τους. Τα βγάζουµε µε τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουµε σε χαρτί κουζίνας, να στεγνώσουν. Κόβουµε µε ένα ψαλίδι τις «άτακτες» άκρες τους.

Σάλτσα: Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να λιώσει. Ρίχνουμε το αλεύρι και το καβουρδίζουμε για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρώς, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα.

Προσθέτουμε τον πελτέ και το μυρωδικό και ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθεί. Ρίχνουμε σταδιακά το γάλα, συνεχίζοντας το ανακάτεμα, για να μη δημιουργηθούν σβόλοι, και μαγειρεύουμε για άλλα 3 - 4 λεπτά μέχρι να δέσει ελαφρώς η σάλτσα.

Σερβίρισμα: Ψήνουμε το ψωμί στο γκριλ για περίπου 2 - 3 λεπτά, μέχρι να ροδίσει, και το μοιράζουμε στα πιάτα.

Σε ένα μικρό τηγάνι ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά το σύγλινο, για περίπου 2 - 3 λεπτά, μέχρι να ζεσταθεί λίγο και να ροδίσει ελαφρώς, και το μοιράζουμε πάνω στο ψωμί. Από πάνω βάζουμε το αυγό ποσέ, αλατοπιπερώνουμε, περιχύνουμε με όση σάλτσα θέλουμε και σερβίρουμε.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook
Διαβάστηκε 265 φορές

Σχετικά με εμάς

Athens Day & Night

Οδηγός Πόλης

Loc: Αθήνα

info(@)athens-dayandnight.gr

Βρείτε μας

Connect With Us

facebook twitter pinterest youtube instagram linkedin