Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου 2018
Παιδί 07 Μαρτίου 2018

Η εξωσωματική γονιμοποίηση…μέχρι την εγκυμοσύνη

Η εξωσωματική γονιμοποίηση…μέχρι την εγκυμοσύνη Η εξωσωματική γονιμοποίηση…μέχρι την εγκυμοσύνη Η εξωσωματική γονιμοποίηση…μέχρι την εγκυμοσύνη
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Σήμερα υπολογίζεται πως το 5% των ζευγαριών παγκοσμίως θα καταφύγουν στη βοήθεια της υποβοηθούμενης ιατρικής

για να αποκτήσουν παιδί και σχεδόν η πλειονότητα θα τα καταφέρει εξαιτίας των λύσεων που αυτή προσφέρει.

Η εξωσωματική γονιμοποίηση βήμα- βήμα

Αν θέλει κανείς να περιγράψει σύντομα την όλη διαδικασία θα έλεγε πως τα ωάρια της γυναίκας λαμβάνονται με ωοληψία, γονιμοποιούνται στο εμβρυολογικό εργαστήριο και στη συνέχεια μεταφέρονται στο ενδομήτριο. Η τεχνική αυτή χρησιμοποιείται σε ποικιλία περιπτώσεων, όπως ενδεικτικά σε απόφραξη των σαλπίγγων, σοβαρή ενδομητρίωση, προβλήματα στον αριθμό και την κινητικότητα του σπέρματος, κα.

Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται

Η θεραπεία της εξωσωματικής γονιμοποίησης χρησιμοποιείται κυρίως σε περιπτώσεις όπου υπάρχει δυσλειτουργία ή απόφραξη των σαλπίγγων, ορμονολογικά προβλήματα, πολυκυστικές ωοθήκες, ενδομητρίωση ή ακόμα και σε αγνώστου αιτίες υπογονιμότητας. Στόχος της θεραπείας είναι η επίτευξη εγκυμοσύνης με τη μεταφορά ενός ή περισσότερων εμβρύων στη μήτρα της μελλοντικής μητέρας.

Το πρώτο στάδιο

Στο πρώτο στάδιο της θεραπείας οι ωοθήκες διεγείρονται με ορμονικά φάρμακα για την παραγωγή πολλών ωαρίων. Δεδομένου ότι φυσιολογικά το γυναικείο σώμα αναπτύσσει και ελευθερώνει μόνο ένα ώριμο ωάριο το μήνα, η ανάπτυξη περισσότερων ωοθυλακίων είναι δυνατή με τη χορήγηση ορμονών που προκαλούν ελεγχόμενη υπερδιέγερση των ωοθηκών έτσι ώστε να παραχθεί ένας αρκετά ικανοποιητικός αριθμός ωαρίων..

Στη συνέχεια, η γυναίκα υποβάλλεται σε υπερηχογραφικό έλεγχο ώστε να εξεταστεί αν τα ωοθυλάκια στα οποία βρίσκονται τα ωάρια έχουν αποκτήσει το επιθυμητό μέγεθος. Κατά τη διάρκεια ανάπτυξης τους τα ωοθυλάκια εκκρίνουν αυξανόμενη ποσότητα οιστρογόνων και η γυναίκα υποβάλλεται σε σειρά υπερηχογραφημάτων και ορμονικών προσδιορισμών για την παρακολούθηση της διέγερσης. Για την τελική ωρίμανση και ελευθέρωση των ωαρίων χρησιμοποιούνται τα σκευάσματα ανθρώπινης χοριακής γοναδοτροπίνης

Δεύτερο στάδιο

Ακολουθεί η ωοληψία (η συλλογή των ωαρίων που έχουν αναπτυχθεί) διαδικασία κατά την οποία γίνεται διακολπική παρακέντιση των ωοθυλακίων υπό συνεχή υπερηχογραφική παρακολούθηση. Το υγρό εξετάζεται άμεσα με τη βοήθεια μικροσκοπίου ώστε να επιβεβαιωθεί η λήψη ωαρίου και επαναλαμβάνεται για όλα τα ώριμα ωάρια στις ωοθήκες.

Τρίτο στάδιο

Στο τρίτο στάδιο της θεραπείας γίνεται η γονιμοποίηση. Δύο ώρες περίπου πριν την ωοληψία, λαμβάνεται δείγμα σπέρματος του συζύγου. Το δείγμα υποβάλλεται σε ειδική επεξεργασία για να ενεργοποιηθεί. Στο εργαστήριο τοποθετούνται με τα ωάρια μέσα σε ειδικά δοχεία (τρυβλία) με καλλιεργητικό υλικό για να γονιμοποιηθούν σε εργαστηριακές συνθήκες. Την επόμενη ημέρα τα ωάρια εξετάζονται με το μικροσκόπιο και ελέγχεται η γονιμοποίηση. Τα γονιμοποιημένα ωάρια που προκύπτουν παραμένουν στο εργαστήριο για περίπου 72 ώρες.

Τέταρτο στάδιο

Στην τέταρτη φάση της θεραπείας γίνεται η εμβρυομεταφορά, δηλαδή η μεταφορά των εμβρύων που έχουν αναπτυχθεί στο εργαστήριο, τοποθετούνται στη μήτρα της γυναίκας από δύο έως και πεντε ημέρες μετά την ωοληψία (στάδιο βλαστοκύστης). Ο αριθμός των εμβρύων εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και την ισχυουσα νομοθεσια και συνήθως μεταφέρονται ενα με τρία έμβρυα. Αν υπάρχουν και άλλα έμβρυα, εξαιρετικής ποιότητας, μπορούν να κρυοσυντηρηθούν. Τα έμβρυα μεταφέρονται στη μήτρα με τη βοήθεια ενός λεπτού καθετήρα στον οποίο περιέχονται. Όπως και στη φυσιολογική σύλληψη, τα έμβρυα εμφυτεύονται στη συνέχεια από μόνα τους στο βλεννογόνο της μήτρας, το ενδομήτριο. Εάν υπάρχει εμφύτευση θα αποτελεσει την εναρξη μιας εγκυμοσύνης.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook
Διαβάστηκε 396 φορές

Προσθήκη σχολίου

Το athens-dayandnight.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Διαβαστε Ακομα

Σχετικά με εμάς

Athens Day & Night

Οδηγός Πόλης

Loc: Αθήνα

Tel: 6942569789

info(@)athens-dayandnight.gr

Βρείτε μας

Connect With Us

facebook twitter pinterest googleplus instagram

Ασφάλεια Περιήγησης

comodo

News Letter