Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2020
Μουσικά Νέα 05 Δεκεμβρίου 2019

Ξεκίνησε η οικονομική ανάκαμψη των μπουζουκιών

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Δεν είναι κρυφό πως τα μπουζούκια, τα clubs, γενικότερα τα κέντρα νυχτερινής διασκέδασης,

έχουν υποστεί βαριές οικονομικές ζημιές μετά την ύφεση και την κρίση που βίωσε (και σε πολλά επίπεδα ακόμα βιώνει) η χώρα μας. Από είδη υγιεινής και τρόφιμα μέχρι βασικές υπηρεσίες, οι Έλληνες άρχισαν σταδιακά αλλά μεθοδικά να ελαττώνουν τα αγαθά που μπορούσαν να «χωρέσουν» στον προϋπολογισμό τους, προσαρμόζοντας τις καθημερινές τους ανάγκες και περιορίζοντας τα προσωπικά τους guilty pleasures στο μίνιμουμ. Στην παρατεταμένη αυτή πτώση της ποιότητας ζωής, που φλέρταρε με το απόλυτο ναδίρ, ένα από τα πρώτα θύματα ήταν ο τομέας της ψυχαγωγίας, και φυσικά των κέντρων νυχτερινής διασκέδασης.

Σύμφωνα με το capital.gr, ωστόσο, η οικονομική «αναγέννηση» των μπουζουκιών δε βρίσκεται προ των πυλών – έχει ήδη ξεκινήσει.

Τα μπουζούκια, ως θεσμός, βρίσκονται συνδεδεμένα με την Ελληνική κουλτούρα και μουσική παράδοση, καθώς στέγασαν το ρεμπέτικο τραγούδι και το βοήθησαν να αποκτήσει το δικό του χώρο έκφρασης και «λατρείας». Είναι γεγονός πως τα αθηναϊκά μουσικά κέντρα της «χρυσής εποχής» του 80’ και 90’ αποτελούσαν κάποτε το θεμέλιο όχι μονάχα της Ελληνικής νυχτερινής ζωής, αλλά της Ελληνικής ψυχαγωγίας γενικότερα. Αναμφισβήτητα, η συνεχόμενη και παρατεταμένη αναψυχή και εξύμνηση της πολυτέλειας, η οποία ορισμένες φορές άγγιζε την υπερβολή και τη σπατάλη, είχε αντίκτυπο στις συνήθειες των Ελλήνων πολιτών όταν χτύπησε την πόρτα η οικονομική κρίση και η ύφεση. Τότε, όμως, στα ένδοξα χρόνια των μπουζουκιών, μαγαζιά όπως ο «Στράτος», το «REX», το «Zoom», η «Μέδουσα» «Νεράιδα», το «BIO-BIO» τα «Αστέρια», το Posidonio», το «Cabaret» και το «Διογένης Παλλάς» συγκέντρωναν ολόκληρη την Ελληνική πρωτεύουσα στους ημι-φωτισμένους τους χώρους, με τους ιδιοκτήτες να ανακαινίζουν και να προεκτείνουν κάθε χρόνο τις πίστες τους. Μεγάλα και βαρύγδουπα ονόματα του Ελληνικού πενταγράμμου πέρασαν και προίκισαν τότε τις μουσικές σκηνές των παλιών αυτών κέντρων, ονόματα όπως αυτά του Βασίλη Καρρά, του Νότη Σφακιανάκη, της Μαρινέλλας, του Λευτέρη Πανταζή, του Βοσκόπουλου, της Πασχάλη Τερζή, της Άννας Βίσση και πολλών ακόμη.

Σιγά σιγά, όμως, μέσα στη φρενίτιδα της διασκέδασης και τις ατελείωτες ώρες ψυχαγωγίας, άρχισαν να διαγράφονται και οι πρώτες ενδείξεις κορεσμού.

Είναι γεγονός ότι η βιομηχανία της νυχτερινής διασκέδασης ήταν από τις πρώτες που επηρεάστηκαν αρνητικά στο ξεκίνημα της κρίσης, με πληθώρα κέντρων να κλείνουν ή να μεταφέρονται σε μικρότερους χώρους σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν την κατάσταση με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της ύφεσης, σημειώθηκε μεγάλη πτώση στην έξοδο των Ελλήνων πολιτών, κάτι που υποχρέωσε πολλούς ιδιοκτήτες να αναθεωρήσουν τον τρόπο και τις μεθόδους διεύθυνσης των κέντρων νυχτερινής διασκέδασης. Πολλοί είναι εκείνοι που προτίμησαν να υιοθετήσουν στοιχεία club ή ακόμα και μουσικής σκηνής για τα κέντρα τους, σε μια προσπάθεια προσέλκυσης του νεώτερου πληθυσμού. Άλλοι πάλι προτίμησαν να διατηρήσουν τη μορφή των παλιών παραδοσιακών μπουζουκιών, βασιζόμενοι στον αυθεντικό και vintage χαρακτήρα τους για να ξεχωρίσουν. 

Αν και οι επιπτώσεις της κρίσης είναι ακόμα εμφανείς στην καθημερινότητα των Ελλήνων, η σκληρότερη περίοδος για τα μπουζούκια και τα κέντρα νυχτερινής διασκέδασης φαίνεται να έχει περάσει. Μια μεγάλη πλειάδα νέων και ανερχόμενων καλλιτεχνών συναντούν μεγάλους και παραδοσιακούς «τιτάνες» της ζωντανής σκηνής σε μουσικά σχήματα που γίνονται ανάρπαστα. Παλιά μπουζούκια ανοίγουν ξανά, ιδιοκτήτες δοκιμάζουν νέους πειραματικούς συνδυασμούς καλλιτεχνών και φιλοξενούν πολυποίκιλα μουσικά είδη στις πίστες τους, με τους ίδιους τους επισκέπτες και θαμώνες των μαγαζιών να πληθαίνουν. Πλήρως ανακαινισμένα κτίρια, μοντέρνος ηχητικός εξοπλισμός και μια διάθεση για προσαρμογή των μπουζουκιών σε πιο δυτικά πρότυπα κέντρων νυχτερινής ψυχαγωγίας είναι τα χαρακτηριστικά της «αναγέννησης» των μπουζουκιών της Αθήνας (και Ελλάδας γενικότερα).

Εν κατακλείδι, αν και οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης είναι ακόμα αισθητές, παρόλα αυτά η νυχτερινή διασκέδαση και τα μπουζούκια στην Ελλάδα έχουν αρχίσει ξανά να περπατούν μπροστά, με βήματα που πολύ γρήγορα εξελίσσονται σε δρασκελιές και μετά σε άλματα. 

Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook
Διαβάστηκε 1535 φορές

Σχετικά με εμάς

Athens Day & Night

Οδηγός Πόλης

Loc: Αθήνα

info(@)athens-dayandnight.gr

Βρείτε μας

Connect With Us

facebook twitter pinterest youtube googleplus instagram linkedin

Δες