Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2022
Κοσμος 15 Ιανουαρίου 2022

Βόρεια Μακεδονία: Συνεδριάζει η Βουλή για την εκλογή της κυβέρνησης Κοβάτσεφσκι

Βόρεια Μακεδονία: Συνεδριάζει η Βουλή για την εκλογή της κυβέρνησης Κοβάτσεφσκι Βόρεια Μακεδονία: Συνεδριάζει η Βουλή για την εκλογή της κυβέρνησης Κοβάτσεφσκι Βόρεια Μακεδονία: Συνεδριάζει η Βουλή για την εκλογή της κυβέρνησης Κοβάτσεφσκι
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Σκόπια — Ανταπόκριση Νίκος Φραγκόπουλος

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης από τον εντολοδόχο πρωθυπουργό, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, ο οποίος ανέφερε ότι προτεραιότητες της κυβέρνησής του θα αποτελέσουν η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης στη χώρα, η αύξηση του εισοδήματος των πολιτών, η εκτέλεση έργων υποδομής και η ενίσχυση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Βόρειας Μακεδονίας. 

Το νέο υπουργικό συμβούλιο θα αριθμεί 21 μέλη. Δώδεκα προέρχονται από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM), του οποίου ηγείται ο Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, έξι από το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στη χώρα, το DUI του Αλί Αχμέτι και τρία από το έτερο αλβανικό κόμμα στη νέα κυβέρνηση, την «Εναλλακτική». 

Στο νέο κυβερνητικό σχήμα δεν θα συμμετέχουν αρκετά μέλη της απελθούσας κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος, μετά τη βαριά ήττα του SDSM στις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν τον περασμένο Οκτώβριο, παραιτήθηκε από πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας και από την ηγεσία του κόμματος αυτού, προκρίνοντας στη θέσή του τον Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι. 

Μεταξύ άλλων, στη νέα κυβέρνηση δεν θα συμμετέχουν ο αντιπρόεδρος της νυν κυβέρνησης, αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Νίκολα Ντιμιτρόφ, η υπουργός Άμυνας, Ραντμίλα Σεκερίνσκα και ο υπουργός Υγείας, Βένκο Φίλιπτσε, οι οποίοι προέρχονται από το SDSM. 

Η συζήτηση στη Βουλή  διαρκεί μέχρι δύο ημέρες και αναμένεται να ολοκληρωθεί το βράδυ της Κυριακής με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. 

Τα κόμματα που θα συμμετέχουν στο νέο κυβερνητικό σχήμα διαθέτουν 64 βουλευτές, από τους 120 που αριθμεί το σύνολο της Βουλής, εξασφαλίζοντας έτσι αυτοδυναμία στη νέα κυβέρνηση της χώρας.

www.ertnews.gr

Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook
Διαβάστηκε 46 φορές

Βρείτε μας

Connect With Us

facebook twitter pinterest youtube instagram linkedin