Σάββατο, 23 Οκτωβρίου 2021
Κοσμος 27 Σεπτεμβρίου 2021

Γερμανία: Ο Όλαφ Σολτς κέρδισε. Θα είναι όμως καγκελάριος;

Γερμανία: Ο Όλαφ Σολτς κέρδισε. Θα είναι όμως καγκελάριος; Γερμανία: Ο Όλαφ Σολτς κέρδισε. Θα είναι όμως καγκελάριος; Γερμανία: Ο Όλαφ Σολτς κέρδισε. Θα είναι όμως καγκελάριος;
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Γερμανία: Ο Όλαφ Σολτς κέρδισε. Θα είναι όμως καγκελάριος;

Χαμόγελα επικρατούν στο σοσιαλδημοκρατικό στρατόπεδο λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών στη Γερμανία. Είναι όμως αυτό αρκετό για τον Όλαφ Σολτς;

Το SPD (Σοσιαλδημοκράτες) του Σολτς συγκέντρωσε το 25,7% των ψήφων, το καλύτερο αποτέλεσμα που έχει καταγράψει εδώ και πολλά χρόνια, ενώ τα CDU/CSU (Χριστιανική Ένωση) έλαβαν 24,1% (–8,9% σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές), σημείωσαν με άλλα λόγια τη χειρότερη επίδοση στην ιστορία τους, έπειτα από 16 χρόνια στην κυβέρνηση.

Η μικρή διαφορά SPD και τη CDU/CSU προοιωνίζεται πιθανότατα μακρές διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης συνεργασίας που θα αναδείξει το διάδοχο της Μέρκελ, και θα είναι καθοριστική για τις πολιτικοοικονομικές ισορροπίες στην Ευρώπη.

O υποψήφιος των CDU/CSU Άρμιν Λάσετ επιδιώκει να σχηματιστεί κυβέρνηση «Τζαμάικα» (CDU/CSU, Πράσινοι, FDP), το μοναδικό σχήμα στο οποίο ο καγκελάριος θα προέρχεται από την Ένωση, ενώ ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος Όλαφ Σολτς μιλά για κυβέρνηση «φανάρι» (SPD, Πράσινοι, FDP).

Σημειώνεται ότι οι Πράσινοι καταγράφουν το υψηλότερο ποσοστό από ιδρύσεως του κόμματος, εξασφαλίζουν το 14,8% των ψήφων και αναδεικνύονται σε τρίτη δύναμη της Μπούντεσταγκ, της ομοσπονδιακής κάτω Βουλής.

Το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) βελτιώνει τη θέση του, συγκεντρώνοντας το 11,5% των ψήφων. Το ξενοφοβικό, ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) πέφτει από την τρίτη στην πέμπτη θέση, με το 10,3% των ψήφων. Το κόμμα Η Αριστερά πέφτει στο 4,9%.

Οι Πράσινοι με πέτυχαν να είναι σχεδόν αδύνατο να σχηματιστεί κυβέρνηση χωρίς τη συμμετοχή τους, όπως και οι Φιλελεύθεροι (FDP), οι οποίοι εξελίσσονται σε ρυθμιστή της πλειοψηφίας.

Πάντως, σύμφωνα με τη σφυγμομέτρηση που διεξήγαγε την Κυριακή το YouGov το 43%  των Γερμανών πολιτών επιθυμεί για καγκελάριο τον Όλαφ Σολτς, ενώ μόλις το 13% τον Άρμιν Λάσετ.

 

Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook
Διαβάστηκε 41 φορές

Βρείτε μας

Connect With Us

facebook twitter pinterest youtube instagram linkedin