Τετάρτη, 24 Απριλίου 2019
Κοσμος 18 Ιανουαρίου 2018

Carillion: Πώς έφτασε στο 'κανόνι'

Carillion: Πώς έφτασε στο 'κανόνι' Carillion: Πώς έφτασε στο 'κανόνι' Carillion: Πώς έφτασε στο 'κανόνι'
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Τη Δευτέρα που πέρασε, η δεύτερη μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία της Βρετανίας

ανακοίνωσε ότι θα τεθεί σε υποχρεωτική εκκαθάριση.

Μια προσπάθεια της τελευταίας στιγμής, το περασμένο σαββατοκύριακο, να εξασφαλιστεί μια συμφωνία με τη βρετανική κυβέρνηση και τους τραπεζικούς πιστωτές της εταιρείας απέτυχε.

Η κατάρρευση γεννά μεγάλη ανησυχία ως προς τις θέσεις εργασίας και τις συντάξεις των 43.000 ανθρώπων που απασχολούσε η εταιρεία παγκοσμίως. Επίσης, παραμένει άγνωστη η μοίρα των 450 έργων που είχε αναθέσει στην εταιρεία η βρετανική κυβέρνηση.

Η Carillion υπήρξε, καταρχήν, μια εταιρεία κατασκευών. Παράλληλα, παρείχε υπηρεσίες διαχείρισης και συντήρησης υποδομών, όπως π.χ. υπηρεσίες σίτισης και καθαριότητας σε νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας (National Health Service – NHS), σε 900 σχολεία, και στις φυλακές της χώρας. Η εταιρεία έχει στο χαρτοφυλάκιό της μια σειρά συμβολαίων που έχει συνάψει με την κυβέρνηση, στα οποία συμπεριλαμβάνεται η κατασκευή μιας σιδηροδρομικής γραμμής υψηλής ταχύτητας και η συντήρηση εθνικών οδών.

Από τους 43.000 εργαζομένους της εταιρείας παγκοσμίως, οι 20.000 απασχολούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η Carillion έχει επίσης εκτενή παρουσία στη Μέση Ανατολή και τον Καναδά.

Η εταιρεία έχει κατασκευάσει κτίρια-σταθμούς, τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στο εξωτερικό. Δικές της δημιουργίες είναι, για παράδειγμα, η Tate Modern στο Λονδίνο και το Μεγάλο Τζαμί στο Ομάν. Παράλληλα, οι κατασκευαστικές παρεμβάσεις της έδωσαν νέα ζωή στο Union Station του Τορόντο.

Τα οικονομικά προβλήματα της Carillion ξεκίνησαν μέσα στο 2017 και προήλθαν κυρίως από καθυστερήσεις πληρωμών από τη Μέση Ανατολή και από έργα που αποδείχθηκαν μη κερδοφόρα.

Η εταιρεία ανακοίνωσε για πρώτη φορά τον Ιούλιο ότι έχανε χρήματα και ότι τα χρέη της αυξάνονταν. Μέσα στους επόμενους μήνες, εξέδωσε δύο προειδοποιήσεις για τα κέρδη της.

Και κάπως έτσι, η Carillion κατέληξε να συσσωρεύσει χρέη 900 εκατομμυρίων λιρών. Την περασμένη Παρασκευή, η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας είχε πέσει στις 61 εκατομμύρια λίρες, όταν το 2016 το αντίστοιχο νούμερο ήταν 2 δισεκατομμύρια λίρες.

Έχοντας πάθει ασφυξία από τα χρέη και τις υποχρεώσεις κάλυψης συντάξεων, η εταιρεία προσέγγισε την κυβέρνηση και τους δανειστές για να εξασφαλίσει τη διάσωσή της. Όμως, κάθε απόπειρα επίτευξης συμφωνίας απέτυχε.

Οι 20.000 εργαζόμενοι της εταιρείας στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν λάβει εντολή να συνεχίσουν να εργάζονται, αλλά αν δεν παρέμβει το κράτος και άλλες εταιρείες για να τους απορροφήσουν, είναι παντελώς άγνωστο τι θα συμβεί με τις δουλειές τους.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook
Διαβάστηκε 233 φορές
Σχολή Οδηγών

Διαβαστε Ακομα

Σχετικά με εμάς

Athens Day & Night

Οδηγός Πόλης

Loc: Αθήνα

info@athens-dayandnight.gr

Βρείτε μας

Connect With Us

facebook twitter pinterest googleplus instagram

Ασφάλεια Περιήγησης

comodo