Σάββατο, 23 Οκτωβρίου 2021
Κοσμος 13 Οκτωβρίου 2021

Αφγανιστάν: Άρση των κυρώσεων ή αύξηση των οικονομικών μεταναστών, προειδοποιούν τη διεθνή κοινότητα, οι Ταλιμπάν

Αφγανιστάν: Άρση των κυρώσεων ή αύξηση των οικονομικών μεταναστών, προειδοποιούν τη διεθνή κοινότητα,  οι Ταλιμπάν Αφγανιστάν: Άρση των κυρώσεων ή αύξηση των οικονομικών μεταναστών, προειδοποιούν τη διεθνή κοινότητα, οι Ταλιμπάν Αφγανιστάν: Άρση των κυρώσεων ή αύξηση των οικονομικών μεταναστών, προειδοποιούν τη διεθνή κοινότητα, οι Ταλιμπάν
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Κύμα οικονομικών μεταναστών, ενδέχεται να προκαλέσουν οι πιέσεις με τη μορφή κυρώσεων στη νέα κυβέρνηση των Ταλιμπάν. Αυτό τόνισαν στους απεσταλμένους της ΕΕ και των ΗΠΑ κατά τις επαφές τους στη Ντόχα.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ταλιμπάν Αμίρ Χαν Μουτάκι δήλωσε στους Δυτικούς διπλωμάτες ότι «η αποδυνάμωση της αφγανικής κυβέρνησης δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, διότι αυτό ενδέχεται να επηρεάσει άμεσα την παγκόσμια ασφάλεια και να προκαλέσει οικονομική μετανάστευση», σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε αργά χθες Τρίτη.

Από την άνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία τον Αύγουστο, η διεθνής κοινότητα επέβαλε αυστηρές κυρώσεις στο Αφγανιστάν. Οι τράπεζες της χώρας έχουν έλλειψη ρευστότητας και οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν πληρώνονται.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Μουτάκι δήλωσε στη συνάντηση στη Ντόχα: «Ζητάμε επίμονα από τις χώρες του κόσμου να άρουν τις κυρώσεις και να επιτρέψουν στις τράπεζες να λειτουργήσουν κανονικά, προκειμένου οι οργανώσεις αρωγής και η κυβέρνηση να μπορέσουν να καταβάλουν τους μισθούς των εργαζομένων τους μέσω των δικών τους πόρων και της διεθνούς βοήθειας».

Οι χώρες της Ευρώπης κυρίως φοβούνται ότι σε περίπτωση κατάρρευσης της αφγανικής οικονομίας πολλοί Αφγανοί θα προσπαθήσουν να φτάσουν στην Ευρώπη, ασκώντας πίεση στις γειτονικές χώρες όπως το Πακιστάν και το Ιράν, και στη συνέχεια στα σύνορα της ΕΕ.

Η Ουάσινγκτον και η ΕΕ έχουν δηλώσει έτοιμες να στηρίξουν ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες στο Αφγανιστάν, όμως αποφεύγουν να στηρίξουν άμεσα τους Ταλιμπάν, εφόσον αυτοί δεν δεσμεύονται ότι θα σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, κυρίως των γυναικών.

ΠΗΓΗ : ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

www.ertnews.gr

Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook
Διαβάστηκε 47 φορές

Βρείτε μας

Connect With Us

facebook twitter pinterest youtube instagram linkedin