Κυριακή, 16 Ιουνίου 2019
elzh-CNendeitrusr
Επιλεγμένα 26 Δεκεμβρίου 2018

Από πού προέρχονται τα έθιμα των Χριστουγέννων

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η 25η Δεκεμβρίου γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο ως μέρα χαράς, ακόμη και στον μη χριστιανικό κόσμο.

Ωστόσο, δεν ονομάζαμε αυτή τη μέρα πάντα Χριστούγεννα και δεν γιορτάζαμε πάντα τη γέννηση του Θείου βρέφους! Ούτε είχαμε τα ίδια έθιμα. Όλα έχουν τη δική τους, ενδιαφέρουσα ιστορία, και μόλις τη μάθετε, είμαστε βέβαιοι ότι θα αγαπήσετε τις γιορτές ακόμη περισσότερο!

Από τα αρχαία χρόνια, εορταζόταν το χειμερινό ηλιοστάσιο στις 22 Δεκεμβρίου, δηλαδή η μεγαλύτερη σε διάρκεια μέρα του χειμώνα. Το χειμερινό ηλιοστάσιο σηματοδοτούσε την έναρξη του χειμώνα, το μεγάλωμα της μέρας και μια εποχή αναγέννησης, που κορυφώνεται στην εαρινή ισημερία (21 Μαρτίου), όταν πλέον η φύση ανθίζει. Δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο πότε ξεκινήσαμε να γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα. Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι η μέρα είχε ήδη καθιερωθεί από τον 2ο μ.Χ. αιώνα στη Ρώμη, καθώς συνέπιπτε με τη ρωμαϊκή γιορτή dies solis invicti nati (ημέρα της γέννησης του ανίκητου ήλιου). O συμβολισμός ήταν πολύ όμορφος για να μην υιοθετηθεί τελικά και από την εκκλησία. – γιορτάζουμε τη γέννηση της ελπίδας, τη δημιουργία και το φως που δίνει ζωή στα πάντα.

Πότε ξεκινήσαμε να στολίζουμε δέντρο;

Το στολισμένο δέντρο βρίσκεται στο επίκεντρο κάθε σπιτιού και όχι μόνο ομορφαίνει τον χώρο, αλλά και προσθέτει χαμόγελα στα πρόσωπα όλης της οικογένειας! Υπάρχουν καταγραφές από την εποχή του μεσαίωνα για τη χρήση κλαδιών ελάτου με μήλα για τον στολισμό των σπιτιών. Μαρτυρίες από τον 16ο αιώνα κάνουν αναφορά για στεφάνια ελάτου που στη μέση τοποθετούνταν κεριά. Το κλαδί δεν άργησε να γίνει… δέντρο και μετά την εφεύρεση του ηλεκτρικού λαμπτήρα, το φως έδωσε ο ηλεκτρισμός! Μάλιστα, το πρώτο καταγεγραμμένο Χριστουγεννιάτικο δέντρο με ηλεκτρικά λαμπάκια ήταν αυτό που στόλισε ο Edward H. Johnson, συνεργάτης του εφευρέτη Thomas Edison, το 1882.

Δώρα για όλους!

Το καλύτερο μέρος των γιορτινών ημερών! Η ανταλλαγή δώρων τα Χριστούγεννα καθιερώθηκε ως έθιμο προς το τέλος του 18ου αιώνα. Συμβολικά, η γέννηση του Χριστού είναι ένα δώρο στην ανθρωπότητα, αλλά και από μια πιο απλή άποψη, όλοι θυμόμαστε την ιστορία με τους τρεις Μάγους, αποστολή των οποίων ήταν να τιμήσουν το νεογέννητο με τις πολύτιμες προσφορές τους. Η ανταλλαγή δώρων έθεσε τη βάση ώστε η γιορτή των Χριστουγέννων ανέκαθεν να θεωρείται μια εξαιρετική περίσταση για οικογενειακή συγκέντρωση. Φανταστείτε τη χαρά μικρών και μεγάλων όταν σκίζουν το περιτύλιγμα... είναι η καλύτερη ανάμνηση που θα κουβαλάτε μαζί σας για μια ζωή!

Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook
Διαβάστηκε 517 φορές
Σχολή Οδηγών

Διαβαστε Ακομα

Σχετικά με εμάς

Athens Day & Night

Οδηγός Πόλης

Loc: Αθήνα

info@athens-dayandnight.gr

Βρείτε μας

Connect With Us

facebook twitter pinterest googleplus instagram

Ασφάλεια Περιήγησης

comodo