Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2019
Coffee Lovers News 06 Νοεμβρίου 2017

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΑΦΕ ΣΕ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΑΦΕ ΣΕ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΑΦΕ ΣΕ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΑΦΕ ΣΕ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Από Βορρά προς Νότο: η πολύπλευρη κουλτούρα του καφέ στην Ευρώπη

Οι Βόρειοι Ευρωπαίοι συνηθίζουν να πίνουν μεγάλες ποσότητες - αρκετά αραιωμένου - καφέ. Οι Φινλανδοί, για παράδειγμα, έχουν την υψηλότερη κατά κεφαλήν κατανάλωση καφέ, προτιμώντας ελαφρά καβουρδισμένα χαρμάνια ειδικότερα. Στην Κεντρική Ευρώπη (π.χ., τη Γερμανία, την Αυστρία και τις Κάτω Χώρες), το μέτριο καβούρδισμα είναι στην ημερήσια διάταξη, ενώ το πιο σκούρο καβούρδισμα είναι η επιλογή της Γαλλίας, της Ισπανίας και των Ιταλών, αν και πίνουν λιγότερο καφέ από ό,τι στη Σκανδιναβία.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο καφές είναι μια αρχαία παράδοση, αν και κάθε χώρα έχει τη δική της μέθοδο παρασκευής
Όχι μόνο ώρα για τσάι: οι Βρετανοί και ο καφές

Ο καφές έχει και αυτός μια μακρά παράδοση στη Μεγάλη Βρετανία. Το πρώτο καφενείο άνοιξε στα μέσα του 17ου αιώνα, παρόλο που επίσης σέρβιρε τσάι, το οποίο αρχικά ήταν ένα ακριβό ρόφημα που μόνο η αστική τάξη μπορούσε να αντέξει οικονομικά. Ήταν μόνο στα τέλη του 18ου αιώνα, με τη μείωση των φόρων, που το τσάι έγινε δημοφιλές και στην μεσαία και την εργατική τάξη. Σήμερα, ακόμα πιστοί στην παράδοση του τελετουργικού τους της ώρας του τσαγιού, οι Βρετανοί συνεχίζουν να προτιμούν το τσάι από τον καφέ, πιθανότατα χάρη στην μακρόχρονη προτίμηση της βασιλικής οικογένειας για το τσάι.

Αλλά τα πράγματα αλλάζουν με ταχύτατους ρυθμούς και στη Μεγάλη Βρετανία: ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στις 28 Ιουνίου 2012, στην Evening Standard του Λονδίνου ανέφερε μια μελέτη σύμφωνα με την οποία το 45% των Βρετανών θεωρούν ότι ο καφές κατέχει υψηλότερη κοινωνική θέση από ό,τι το τσάι. 70% των πλουσιότερων ερωτηθέντων δήλωσαν ότι προτιμούν τον καφέ. Παρ' όλα αυτά, η κατανάλωση καφέ στη Μεγάλη Βρετανία έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει: οι Βρετανοί καταναλώνουν, κατά μέσο όρο, 2,3kg καφέ ανά κάτοικο, που είναι μόλις πάνω από το ένα τρίτο της κατά κεφαλήν κατανάλωσης στη Γερμανία.
Ένα συμπύκνωμα γεύσης: η κουλτούρα του καφέ στην Ιταλία

Στην Ιταλία είναι η πεμπτουσία του καφέ, μια χώρα όπου το εσπρέσο είναι ιερό. Ζητήστε έναν καφέ στην Ιταλία και θα πάρετε ένα απλό εσπρέσο, που μπορείτε να πιείτε σε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, απλά για να κάνετε ένα γρήγορο διάλειμμα, συνήθως όρθιοι στον πάγκο του μπαρ και που τον τελειώνετε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Στην πραγματικότητα, το πραγματικό εσπρέσο πρέπει να πίνεται σε μόλις δύο ή τρεις γουλιές. Εάν χρειάζεστε μια επιπλέον δόση καφεΐνης, μπορείτε να παραγγείλετε ένα "caffè doppio", δηλαδή, ένα διπλό εσπρέσο.

Στην Ιταλία, το καπουτσίνο συνήθως καταναλώνεται την ώρα του πρωινού, συχνά με γλυκές λιχουδιές, όπως ένα κρουασάν. Το γάλα στον καπουτσίνο θεωρείται μέρος ενός γεύματος, και αυτός είναι ο λόγος που αποφεύγεται σε άλλες ώρες της ημέρας, καθώς είναι πάρα πολύ πλούσιο. Οι Ιταλοί προτιμούν το εσπρέσο μετά το μεσημεριανό γεύμα, το δείπνο ή αργά το βράδυ. Κάθε χρόνο, για να ικανοποιήσουν την ανάγκη τους για τον καφέ, οι Ιταλοί καταναλώνουν περίπου 5,6kg ανά κάτοικο κατά μέσο όρο.
Η κουλτούρα του καφέ στη Γερμανία

Οι Γερμανοί έχουν επίσης μια στενή σχέση με τον καφέ, αν και η "κουλτούρα κατανάλωσης καφέ" δεν είναι τόσο έντονη όσο είναι στην Ιταλία. Οι Γερμανοί πίνουν καφέ με τον τρόπο που τους αρέσει περισσότερο, σε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας: ελαφρύ ή δυνατό, με ή χωρίς γάλα ή ζάχαρη, παρασκευασμένο σε μηχάνημα αυτόματης πώλησης ή σε μια ολοκαίνουργια καφετιέρα εσπρέσο. Κάθε χρόνο, οι Γερμανοί πίνουν κατά μέσο όρο 6,7kg καφέ κατά κεφαλήν, δηλαδή 160 λίτρα το χρόνο ή περίπου τέσσερα φλιτζάνια την ημέρα.

Από την κυκλοφορία της πρώτης οικιακής καφετιέρας, το 2001, ο καφές σε μερίδες έχει ανέβει στη γερμανική αγορά. Καφετιέρες με κάψουλες ή μερίδες, που κάνουν εξαιρετικό φρέσκο καφέ για όλα τα γούστα, βρίσκονται πλέον σε πολλά γερμανικά σπίτια και γραφεία.

Το διάλειμμα για καφέ:
ένα κοινό τελετουργικό
στην Ευρώπη και την Αμερική

Οι Ολλανδοί και το "Koffietijd" τους

Στην Ολλανδία, ο καφές είναι τόσο δημοφιλής όσο είναι στη Γερμανία, με κατά κεφαλήν κατανάλωση περίπου 6kg το έτος. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι Ολλανδοί πίνουν πολύ καφέ: το πρωί για να ξεκινήσουν τη μέρα τους με ένα τονωτικό, μεταξύ 10 και 11 για το «koffietijd" (διάλειμμα για καφέ), για μια δόση ενέργειας αργότερα μέσα στην ημέρα, ή στην παρέα με τους συναδέλφους στο γραφείο. Μετά το δείπνο, οι Ολλανδοί πίνουν συχνά ένα μεγάλο καφέ, αμερικανικού τύπου. Μερικές φορές υποκύπτουν σε ένα caffellatte, latte ή ένα «verkeerd Koffie», που στα Ολλανδικά σημαίνει κυριολεκτικά "ανάποδος καφές" και αναφέρεται σε γάλα με μια σταγόνα καφέ, αντί για καφέ με μια σταγόνα γάλα. Το Koffie verkeerd σερβίρεται σε μικρό ποτήρι, το οποίο δεν μοιάζει καθόλου με το γαλλικό αντίστοιχο που χρησιμοποιείται για café au lait.

Cafè au lait γαρνιρισμένο με το γαλλικό savoir vivre

Η Γαλλία είναι διάσημη σε όλο τον κόσμο για το savoir vivre - την τέχνη της ζωής που, μαζί με ένα πάθος για τον καφέ, είναι ένα σημαντικό μέρος της εθνικής κουλτούρας. Με μέση κατανάλωση ανά κάτοικο 5,6kg, η πατρίδα της αγάπης και του Tour Eiffel βρίσκεται στα μισά του δρόμου μεταξύ της Γηραιάς Ηπείρου και του Νέου Κόσμου. Ο καφές καταναλώνεται κυρίως στο σπίτι, όπου γίνεται χρήση καφετιέρας ή με γαλλικό πρεσάκι, που εφευρέθηκε στη Γαλλία στην αρχή του 20ου αιώνα. Παρά την προτίμησή τους για μια "πιο οικεία" κατανάλωση στο σπίτι, οι καφετέριες εξακολουθούν να είναι πολύ δημοφιλείς στη Γαλλία, διατηρώντας τη μακρά παράδοσή τους. Οι πελάτες συνήθως παραγγέλνουν café au lait, που σερβίρεται με ένα κρουασάν ή ένα γαλλικό τοστ (τοστ με μερικές κουταλιές μαρμελάδα).

Το Γαλλικό café au lait γίνεται κατά το ήμισυ από πολύ ζεστό, δυνατό καφέ φίλτρου ή ένα διπλό εσπρέσο, και κατά το ήμισυ από γάλα, συχνά αφρόγαλα. Το τέλειο café au lait σερβίρεται σε ένα χοντρό μπολ ή "bol", και το γάλα με τον καφέ χύνονται σε αυτό ταυτόχρονα. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο Γάλλος θα μπορούσε να ικανοποιήσει τον ουρανίσκο του με ένα "petit noir" (εσπρέσο) ή ένα "café noir" (μαύρο καφέ), μερικές φορές αραιωμένο με νερό - γι 'αυτό ονομάζεται και "café lungo". Μετά το δείπνο, μπορεί να σερβιριστεί κονιάκ με μαύρο καφέ, ή εναλλακτικά Cafè Granit, ένας γλυκός αλλά έντονος καφέ με λικέρ μόκα.
Οι ΗΠΑ: από τα δωρεάν γεμίσματα σε εξαιρετικά χαρμάνια καφέ

Οι Αμερικανοί αγαπούν τον καφέ. Είτε σε ένα εστιατόριο ή ένα κατάστημα με κουλούρια, ένα νεύμα του κεφαλιού είναι το μόνο που χρειάζεστε για να έχετε ένα δωρεάν ξαναγέμισμα του καφέ. Τα καφενεία πολλαπλασιάζονται στις μεγάλες αμερικανικές πόλεις, όπως σε κανένα άλλο μέρος στη Γη. Προσφέρουν μια τεράστια ποικιλία συνταγών: καφέ με γάλα, κρύο καφέ, καπουτσίνο, καφέ με βανίλια, και μια ολόκληρη σειρά από άλλες γεύσεις. Παρά το γεγονός αυτό, η ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση είναι πολύ χαμηλή: περίπου 4kg, λιγότερο από τον μέσο όρο για τις χώρες στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Αυτό θα μπορούσε να εξηγηθεί από το γεγονός ότι οι Αμερικανοί δεν είναι πλέον μεγάλοι λάτρεις του πρωινού, και τείνουν να προτιμούν την ποιότητα έναντι της ποσότητας. Ένας αυξανόμενος αριθμός καφέ στην πραγματικότητα προσπαθεί να προσελκύσει πελάτες με εξαιρετικά χαρμάνια.

Άλλοι λόγοι μπορεί να είναι η κατανάλωση στο σπίτι του καφέ σε μερίδες, καθώς και η αύξηση στα ύψη στην αγορά καφετιέρων κάψουλας ή μερίδων τα τελευταία χρόνια. Στην Αμερική, όπως και στην Ιταλία, ο καφές έχει σίγουρα γίνει μια ουσιαστικά καθημερινή απόλαυση.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook
Διαβάστηκε 723 φορές
Σχολή Οδηγών

Διαβαστε Ακομα

Σχετικά με εμάς

Athens Day & Night

Οδηγός Πόλης

Loc: Αθήνα

info@athens-dayandnight.gr

Βρείτε μας

Connect With Us

facebook twitter pinterest googleplus instagram

Ασφάλεια Περιήγησης

comodo