Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2018
Coffee Lovers News 20 Οκτωβρίου 2017

Ο Κόσμος του Καφέ

Ο Κόσμος του Καφέ Ο Κόσμος του Καφέ Ο Κόσμος του Καφέ
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Η ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΚΑΦΕ


Η ιστορία του καφέ, όπως και των εκλεκτών κρασιών, καλύπτεται με ένα πέπλο μυστηρίου και ρομαντισμού. Υπάρχουν διάφορες εκδοχές σχετικά με την ανακάλυψη αυτού του εκπληκτικού ροφήματος. Η πιο διάσημη και διαδεδομένη είναι ο μύθος του Καλντί, ενός Αιθίοπα μοναχού του 3ου αιώνα.

Πιστεύεται ότι ο Καλντί ανακάλυψε τον κόκκο του αραβικού καφέ (γηγενής της Αιθιοπίας), όταν παρατήρησε πως τα κατσίκια του έγιναν πιο ζωηρά τρώγοντας τους καρπούς ενός συγκεκριμένου θάμνου. Δοκίμασε και ο ίδιος τους καρπούς και απόλαυσε τόσο πολύ τις διεγερτικές του επιδράσεις που τους μοιράστηκε με τους υπόλοιπους μοναχούς.

Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΚΑΦΕ ΩΣ ΡΟΦΗΜΑ
Ο καφές αρχικά χρησιμοποιήθηκε όπως το τσάι σήμερα. Τα φύλλα από τους θάμνους καφέ βράζονταν σε νερό και πίνονταν «σκέτα». Αυτή η τεχνική οδήγησε σιγά σιγά στη χρήση των καρπών και αργότερα στο καβούρντισμα των σπόρων των καρπών που είναι γνωστοί ως κόκκοι καφέ.

Δεν χρειάστηκε πολύς καιρός για να γίνει προσφιλής ο καφές και να αυξηθεί η ζήτησή του. Ο καφές είναι και ένα λειτουργικό ρόφημα (τονωτικό) και μια αισθησιακή εμπειρία. Λίγοι συνειδητοποιούν την ιστορία του κρατώντας την κούπα τους!

ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΟΤΙ: Μετά το ελαιόλαδο, ο καφές είναι το δεύτερο στη σειρά εμπορεύσιμο αγαθό.
Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΦΕ
Το καφεόδεντρο ευδοκιμεί σε υψόμετρα από τη στάθμη της θάλασσας μέχρι και τα 1829 μέτρα. Από βοτανικής άποψης, το καφεόδεντρο ή καφέα είναι ένας αειθαλής θάμνος που μπορεί να φθάσει τα 3 μέτρα ύψος. Συνήθως κλαδεύεται για να διευκολυνθεί η συγκομιδή. Το καφεόδεντρο παράγει σκληρούς, πράσινους καρπούς, οι οποίοι αποκτούν ανοικτό κόκκινο χρώμα όταν ωριμάσουν. Τα αραβικά καφεόδεντρα ωριμάζουν για πέντε έτη πριν χρησιμοποιηθούν στην παραγωγή. Διάφορα στάδια ανάπτυξης λαμβάνουν χώρα ταυτόχρονα.

Ο καφές προέρχεται από έναν καρπό και, στην πραγματικότητα, είναι ένας καρπός και όχι ένας λοβός όπως πιστεύουν οι περισσότεροι (ο κόκκος του καφέ είναι το κουκούτσι του καρπού). Συνήθως υπάρχουν δύο σκληροί, πράσινοι και κολλώδεις κόκκοι σε κάθε καρπό.

ΠΩΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΤΑΙ Ο ΚΑΦΕΣ
Όπως και τα σταφύλια, η καλλιέργεια του καφέ είναι μια πολύ ευαίσθητη και περίπλοκη διαδικασία.

Το καφεόδεντρο αρχικά είναι ένας θάμνος, ο οποίος μεγαλώνει σε φυτώριο μέχρι να φτάσει σε ύψος 7,5 εκ. περίπου. Το δενδρύλλιο στη συνέχεια μεταφυτεύεται σε φυτοδοχεία. Μετά από ένα έτος φυτεύεται ξανά στο χώμα. Οι καρποί χρειάζονται τέλεια ισορροπία σκιάς, βροχής και ήλιου και ευδοκιμούν σε ζεστά, υγρά κλίματα.

 

ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ARABICA ΚΑΙ ROBUSTA
Η ποικιλία arabica αντιπροσωπεύει το 75% της παγκόσμιας παραγωγής καφέ. Ευδοκιμεί γενικά σε υψίπεδα και υψόμετρα άνω των 1220 μέτρων. Η ποικιλία robusta, ένας κόκκος κατώτερης ποιότητας, ευδοκιμεί σε χαμηλότερα υψόμετρα από τη στάθμη της θάλασσας έως τα 1220 μέτρα.
Ο θάμνος arabica χρειάζεται περίπου 5 έτη για να ωριμάσει και η συγκομιδή λαμβάνει χώρα το ανώτερο 2 φορές το έτος. Ο θάμνος robusta από την άλλη ωριμάζει σε 2 έτη περίπου και η συγκομιδή λαμβάνει χώρα έως και 4 φορές το έτος. Ο θάμνος robusta είναι πιο εύκαμπτος, έχει περισσότερους καρπούς, είναι πιο ανθεκτικός στις ασθένειες και δίνει πιο πλούσια σοδειά. Συνεπώς χρησιμοποιείται περισσότερο και είναι η φθηνότερη ποικιλία καφέ.

Γιατί είναι καλύτερος ο καφές arabica που καλλιεργείται σε μεγαλύτερα υψόμετρα;
 Μεγαλύτερο υψόμετρο σημαίνει λιγότερες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας. Τα ψυχρά βράδια και οι θερμές ημέρες επιτρέπουν την αργή ωρίμανση του φυτού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα λιγότερη καταπόνηση του θάμνου και διατηρεί ντελικάτους τους κόκκους.
 Όλες οι σοδειές, άρα και του καφέ, είναι ευαίσθητες σε μύκητες ή έντομα. Αυτά τα έντομα δεν επιβιώνουν σε μεγαλύτερα υψόμετρα.
 Σε καλλιέργειες καφέ σε μεγάλο υψόμετρο, τα έλαια παράγονται αργά, επιτρέποντας την ανάπτυξη των καλύτερων και πιο χαρακτηριστικών γεύσεων.

 

 

Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook
Διαβάστηκε 406 φορές
Σχολή Οδηγών

Διαβαστε Ακομα

Σχετικά με εμάς

Athens Day & Night

Οδηγός Πόλης

Loc: Αθήνα

info@athens-dayandnight.gr

Βρείτε μας

Connect With Us

facebook twitter pinterest googleplus instagram

Ασφάλεια Περιήγησης

comodo