Κυριακή, 17 Φεβρουαρίου 2019
Coffee Lovers News 20 Οκτωβρίου 2017

Η ιστορία του τσαγιού

Η ιστορία του τσαγιού Η ιστορία του τσαγιού Η ιστορία του τσαγιού
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

 

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΣΑΓΙΟΥ


Το τσάι είναι ένα από τα παλαιότερα ροφήματα του πολιτισμού μας. Όλα ξεκίνησαν το 2700 π.Χ. στην Κίνα με τον Αυτοκράτορα Σεν Νουνγκ. Σύμφωνα με το μύθο, ο Σεν Νουνγκ ήταν ένας ικανός ηγέτης και ένας διορατικός άρχοντας. Είχε τέτοια εμμονή με την υγιεινή, που έβραζε το νερό του πριν το πιει. Κατά τη διάρκεια ενός διαλείμματος, ενώ κυνηγούσε μια μέρα με τους αυλικούς του, μερικά φύλλα από έναν κοντινό θάμνο έπεσαν μέσα στο νερό που έβραζε. Το ντελικάτο άρωμα ήταν θεσπέσιο και ο Αυτοκράτορας δελεάστηκε να το πιει. Δοκιμάζοντάς το, ισχυρίστηκε ότι το αφέψημα του έδωσε «ζωντάνια στο σώμα, ικανοποίηση στο πνεύμα και αποφασιστικότητα» και έτσι γεννήθηκε το τσάι.

Το τσάι έφθασε για πρώτη φορά στην Ευρώπη το 1609, και έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές στη Γαλλία, στην Ολλανδία, στην Αγγλία και στη Ρωσία. Μέχρι τα μέσα του 18ου αιώνα, το τσάι εξαγόταν σε μεγάλες ποσότητες στις αμερικανικές αποικίες. Παρά τους τρομερούς φόρους που επιβλήθηκαν για το τσάι το 1773 από το βρετανικό θρόνο και οδήγησαν στη ρίψη σακιών τσαγιού στο λιμάνι της Βοστόνης, μια εξέγερση που είναι γνωστή ως The Boston Tea Party, η κατανάλωση τσαγιού παρέμεινε μια δημοφιλής και χαλαρωτική δραστηριότητα.

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΤΣΑΓΙΟΥ
Τι είναι ακριβώς το τσάι; Είναι το Camellia Sinensis ή Chinese Camellia. Πρόκειται για ένα θάμνο που μπορεί να φτάσει σε ύψος 10 μέτρα αν αναπτυχθεί με φυσικό τρόπο. Ωστόσο, στη βιομηχανία του τσαγιού διατηρείται σε ένα πιο εύχρηστο ύψος από 1 έως 1,5 μέτρα.

Μόνο τα νέα βλαστάρια που αποτελούνται από δύο νεαρά φύλλα και το μπουμπούκι συλλέγονται. Το τσάι συλλέγεται κάθε 7-20 ημέρες, ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούν.

Σε αναπτυσσόμενες χώρες στις οποίες καλλιεργούνται οι μεγαλύτερες ποσότητες τσαγιού, το τσάι συλλέγεται με το χέρι. Για τη λειτουργία μιας παραδοσιακής φυτείας τσαγιού, απασχολούνται περίπου 1,5 άτομα ανά εκτάριο. Οι φυτείες αποτελούν κλειστές κοινότητες στις οποίες καλύπτονται οι βασικές ανάγκες, όπως η στέγαση, η μόρφωση και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Στην Αυστραλία ο κλάδος είναι μηχανοποιημένος για να ανταγωνιστεί στην παγκόσμια αγορά. Ένα μηχάνημα συγκομιδής μπορεί να συλλέξει σε μια ημέρα τον όγκο που συλλέγεται σε μία εβδομάδα στις παραδοσιακές κοινότητες.

Το τσάι καλλιεργείται σε σειρές που ακολουθούν τη μορφολογία του τοπίου σε αναλογία 2000 φυτά ανά εκτάριο. Αυτά τα 2000 φυτά δίνουν από 1 έως 1,5 τόνους τσαγιού το έτος.

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΤΣΑΓΙΟΥ
Η επεξεργασία του τσαγιού περιλαμβάνει τα εξής βήματα:
 Συγκομιδή: Πρώτα συλλέγονται τα τρυφερά νεαρά φύλλα.
 Μαρασμός: Τα φύλλα του τσαγιού απλώνονται σε ράφια ή σε σκάφες για να μειωθεί το περιεχόμενό τους σε νερό.
 Τύλιγμα: Τα φύλλα στη συνέχεια κόβονται ή τυλίγονται και αφήνονται να ζυμωθούν (ή να οξειδωθούν). Σε αυτό το στάδιο το πράσινο τσάι αχνίζεται για να σταματήσει η διαδικασία οξείδωσης. Το μαύρο τσάι αφήνεται όμως να ζυμωθεί με παρόμοιο τρόπο όπως όταν δαγκώνουμε ένα μήλο και γίνεται καφέ.
 Ψήσιμο: Το τσάι μπαίνει σε έναν κλίβανο όπου η θερμοκρασία ελέγχεται σταθερά στους 80° C για να αναχαιτιστεί η διαδικασία ζύμωσης χωρίς να καεί το τσάι. Με αυτή τη διαδικασία απομακρύνεται το 25% του νερού και το τσάι μένει με μόνο 5% του νερού του.
 Ταξινόμηση: Τέλος, το τσάι βγαίνει από τον κλίβανο. Ενώ τα φύλλα είναι ακόμη ζεστό, διαλέγονται και ταξινομούνται ανάλογα με το μέγεθος. Τα φύλλα μεγαλύτερου μεγέθους μπαίνουν σε σακούλες τσαγιού, ενώ τα μικρότερα φύλλα σε φακελάκια τσαγιού.

αξινόμηση τσαγιού:
Orange Pekoe (OP): Ολόκληρα, μακριά, λεπτά φύλλα.
Pekoe: Μικρά, ολόκληρα φύλλα
Broken Orange Pekoe (BOP): Φύλλα Orange Pekoe που έχουν σπάσει ή καταστραφεί κατά την επεξεργασία.
Broken Pekoe (BP): Φύλλα Pekoe που έχουν σπάσει ή καταστραφεί κατά την επεξεργασία.
Τρίμματα / Σκόνη: Μικρά τεμάχια τσαγιού που κοσκινίζονται.

Η ποιότητα και η γεύση του τσαγιού καθορίζονται από τις καιρικές συνθήκες, το υψόμετρο και τον τύπο του εδάφους. Όσο ψηλότερα καλλιεργείται το τσάι, τόσο ελαφρύτερο και πιο αρωματικό είναι το εκχύλισμα (Darjeeling). Αυτά τα είδη τσαγιού είναι προτιμότερο να πίνονται χωρίς γάλα. Τα είδη που καλλιεργούνται σε χαμηλότερα υψόμετρα έχουν πιο σκουρόχρωμο εκχύλισμα και πιο δυνατή γεύση (χαρμάνια όπως το English and Irish Breakfast). Αυτά τα είδη τσαγιού είναι προτιμότερο να πίνονται με γάλα.

ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΟΤΙ: Μετά το νερό, το τσάι είναι το πιο διαδεδομένο ρόφημα στον κόσμο.

ΦΥΛΑΞΗ ΤΣΑΓΙΟΥ
Το τσάι θα πρέπει να φυλάσσεται σε στεγνό, αεροστεγές δοχείο. Αν το δοχείο δεν είναι αεροστεγές, το τσάι απορροφά άλλες οσμές, ενώ τα αρωματικά είδη τσαγιού χάνουν το άρωμά τους. Το τσάι δεν θα πρέπει να φυλάσσεται στο ψυγείο ή στην κατάψυξη.

ΕΙΔΗ ΤΣΑΓΙΟΥ
Υπάρχουν περισσότερες από 3.000 ποικιλίες τσαγιού σε όλο τον κόσμο και παίρνουν την ονομασία τους από τις περιοχές στις οποίες καλλιεργούνται. Το τσάι είναι μέλος της οικογένειας Camellia. Η λέξη ΤΣΑΙ είναι ο τεχνικός όρος για το φυτό. Τα φυτικά είδη τσαγιού παρασκευάζονται από φύλλα, άνθη και ρίζες.

Πράσινο τσάι: Για αιώνες, μόνο το πράσινο τσάι ήταν γνωστό και χρησιμοποιείτο ως αφέψημα. Σε αντίθεση με το μαύρο τσάι, το πράσινο τσάι δεν πρέπει να υποστεί ζύμωση αλλά αχνίζεται και μετά ξηραίνεται μόλις κοπεί.

Τα είδη μαύρου τσαγιού δεν αχνίζονται. Αντίθετα, αφήνονται για να υποστούν ζύμωση. Αυτό είναι το πιο διαδεδομένο είδος τσαγιού στο δυτικό κόσμο.

Τα είδη τσαγιού Oolong υφίστανται ζύμωση κατά το ήμισυ, γεγονός που τους δίνει μια πιο δυνατή γεύση από το πράσινο τσάι. Έχουν πιο απαλή, πιο ελαφριά και πιο φίνα γεύση από το μαύρο τσάι. Υποβάλλεται στην ίδια επεξεργασία με το πράσινο τσάι αλλά για μικρότερο χρονικό διάστημα ζύμωσης.

ΤΣΑΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΦΕΪΝΗ
Λόγω του βάρους, το τσάι περιέχει περισσότερη καφεΐνη από ότι ο καφές. Ωστόσο, καθώς χρησιμοποιούμε λιγότερη ποσότητα τσαγιού σε μια κούπα από ότι καφέ, κάθε κούπα περιέχει λιγότερη καφεΐνη. Το μαύρο τσάι περιέχει την περισσότερη καφεΐνη από τα τρία είδη που είδαμε, 30 - 60 mg ανά κούπα. Το Oolong περιέχει 12- 55 mg και το πράσινο τσάι περιέχει το χαμηλότερο επίπεδο καφεΐνης, 8- 36 mg.

Για να αφαιρέσουμε την καφεΐνη από το τσάι μας χρησιμοποιούμε πεπιεσμένο διοξείδιο του άνθρακα. Τα φύλλα συμπιέζονται χωρίς μαρασμό για να αφαιρεθεί κάποια ποσότητα χυμών και ενζύμων και στη συνέχεια αχνίζονται. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται μέχρι να μειωθεί το επίπεδο καφεΐνης. Με αυτή τη μέθοδο δεν μένουν ανθυγιεινά χημικά υπολείμματα.

 

Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook
Διαβάστηκε 1001 φορές
Σχολή Οδηγών

Διαβαστε Ακομα

Σχετικά με εμάς

Athens Day & Night

Οδηγός Πόλης

Loc: Αθήνα

info@athens-dayandnight.gr

Βρείτε μας

Connect With Us

facebook twitter pinterest googleplus instagram

Ασφάλεια Περιήγησης

comodo