Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2019
Coffee Lovers News 20 Οκτωβρίου 2017

Διαδικασία καβουρδίσματος

Διαδικασία καβουρδίσματος Διαδικασία καβουρδίσματος Διαδικασία καβουρδίσματος
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΒΟΥΡΝΤΙΣΜΑΤΟΣ

Τι συμβαίνει στον κόκκο στη διάρκεια του καβουρντίσματος;
 Απελευθερώνεται η γεύση και το άρωμα του κόκκου
 Χάνει το 75% περίπου της περιεκτικότητάς του σε νερό και γίνεται ελαφρύτερος
 Διαστέλλεται με φυσικό τρόπο
 Γίνεται από πράσινος καφέ.
 Τα σάκχαρα καραμελώνονται, δημιουργώντας ένα έλαιο στην επιφάνεια του κόκκου Αυτό είναι ιδιαίτερα ορατό στους πιο σκουρόχρωμους καβουρντισμένους κόκκους

Το καβούρντισμα μπορεί να διαρκεί από 10 μέχρι 30 λεπτά, ωστόσο αυτό ποικίλει ανάλογα με το προτιμώμενο ψήσιμο, τη σκληρότητα του κόκκου, το μέγεθος, το περιεχόμενο σε νερό κλπ. Κατά κανόνα, ένα καβούρντισμα για 14-16 λεπτά ξεκινά σε θερμοκρασία 177 - 191° C και φθάνει έως μέγιστη θερμοκρασία 218 - 232° C.

Το καβούρντισμα σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία παράγει έναν καφέ που μοιάζει με ψωμί ή καρύδι. Το καβούρντισμα σε πολύ υψηλή θερμοκρασία παράγει έναν καφέ πικρό ή με γεύση καμένου.

ΚΛΙΜΑΚΑ ΚΑΒΟΥΡΝΤΙΣΜΑΤΟΣ
Σύστημα κατά παρτίδες με τέσσερις διαφορετικούς βαθμούς καβουρντίσματος. Έτσι επιτυγχάνεται η τέλεια θερμοκρασία και χρόνος καβουρντίσματος για κάθε κόκκο. Το σύστημα αυτό επιτρέπει επίσης τον ποιοτικό έλεγχο.

 Μεσαίο καβούρντισμα: Το μεσαίο καβούρντισμα δίνει ένα καρυδί χρώμα. Ο κόκκος είναι πιο ντελικάτος και έχει δυνατή γεύση. Είναι κάπως πιο οξύς σε σύγκριση με τους πιο σκούρους καβουρντισμένους κόκκους.
 Μεσαίο-σκουρόχρωμο καβούρντισμα: Το μεσαίο-σκουρόχρωμο καβούρντισμα χρησιμοποιείται για μερικά ειδικά χαρμάνια καφέ. Οι κόκκοι καβουρντίζονται για ένα μέσο χρονικό διάστημα αλλά σε ελαφρώς υψηλότερη θερμοκρασία στο τέλος. Το αποτέλεσμα είναι ένας μεστός αλλά ποτέ πικρός καφές. Αποτελεί έναν τέλειο καφέ για όλες τις χρήσεις ή βάση για χαρμάνια.
 Σκούρο καβούρντισμα: Ο κόκκος σκούρου καβουρντίσματος έχει σκούρο καστανό χρώμα και λιπαρή υφή. Δίνει έναν καφέ με σύνθετη γεύση που χαρακτηρίζεται από ένα δυνατό και γλυκόπικρο άρωμα. Καθώς οι κόκκοι καβουρντίζονται σε υψηλότερη θερμοκρασία, παράγονται περισσότερα αρωματικά έλαια στο εσωτερικό τους, τα οποία ωθούνται προς την επιφάνεια όπου καραμελώνονται και παίρνουν ένα βαθύ, πλούσιο καστανό χρώμα, π.χ.: Sumatra Dark.
 Espresso: Το καβούρντισμα Εspresso είναι το πιο σκουρόχρωμο καβούρντισμα και δίνει στον κόκκο ένα πολύ σκούρο χρώμα και μια λαμπερή λιπαρή υφή. Αυτό το καβούρντισμα παράγει ένα πλούσιο, δυνατό και εξαιρετικά γευστικό χαρμάνι. Παρότι έχει μια πολύ εντονότερη γεύση, ο καφές είναι λιγότερο οξύς σε σύγκριση με τους καφέδες πιο ανοιχτόχρωμου καβουρντίσματος.

Ακόμη και οι καλύτεροι κόκκοι καφέ μπορεί να καταστραφούν από ένα λανθασμένο ή ανομοιόμορφο καβούρντισμα.. Κατά το χαρμάνιασμα των καφέδων, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το ιδανικό καβούρντισμα για κάθε κόκκο. Κάποιοι κόκκοι πρέπει να καβουρντιστούν ξεχωριστά, ενώ άλλοι μπορούν να καβουρντιστούν μαζί. Ελάχιστοι επαγγελματίες καβουρντίσματος καφέ διαθέτουν την πείρα ή την υπομονή για να το κάνουν αυτό.

 

Κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook
Διαβάστηκε 471 φορές
Σχολή Οδηγών

Διαβαστε Ακομα

Σχετικά με εμάς

Athens Day & Night

Οδηγός Πόλης

Loc: Αθήνα

info@athens-dayandnight.gr

Βρείτε μας

Connect With Us

facebook twitter pinterest googleplus instagram

Ασφάλεια Περιήγησης

comodo